Uşak OSB’nin yararlanıcısı olduğu; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Bankası finansmanlı, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri projesi kapsamında gerçekleştirilecek proje için “Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı hazırladı.

OSB yönetimi tarafından yapılan açıklamada; proje alanı çevresindeki sakinler ve paydaşlar başta olmak üzere proje tanıtım toplantısının 30 Ocak tarihinde saat; 11:00’de Uşak OSB Müdürlük Binası Toplantı Salonu’nda yapılacağı duyuruldu.

Tamamı Uşak OSB’ye ait 12 hektarlık arazinin 4,7 hektarlık kısmına kurulması planlanan güneş enerjisi santrali; Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi (TOSBP), Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın (STB) proje uygulamasından sorumlu olarak belirlendiği bir kredi aracılığıyla Dünya Bankası/Uluslararası İmar Bankası tarafından finanse ediliyor.

O S B G E S 1

TOPLAM BÜTÇESİ 250,3 MİLYON AVRO

Toplam bütçesi 250,3 milyon Avro olan Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) tarafından Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla yürütülüyor.

İzmir'de 3.9 Büyüklüğünde Deprem İzmir'de 3.9 Büyüklüğünde Deprem

Toplam 1.279,2 hektar alan üzerine kurulu olan Uşak OSB'de 499 adet sanayi

parseli bulunuyor. Toplam alanı 120.754 m2 olan parselin 47.151 m2'lik kısmına 4.160 kWp kurulu güce ve 3.200 kWe bağlantı gücüne sahip kurulması planlanan güneş enerjisi santrali için amacın; OSB verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak, enerji kullanımını artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak olduğu belirtildi.

O S B G E S 2

Proje ile ulaşılmak istenen hedefleri hakkında:

• UOSB içerisinde temiz su ihtiyacını karşılayan 4 adet su kuyusu, çevre aydınlatması, ibadethane, sağlık ocağı ve atık su arıtma tesisine enerji sağlamak,

• Yeşil UOSB hedefine katkıda bulunmak,

• On birinci kalkınma planının hedefleri doğrultusunda politikalar yürütmek,

• Yerel, ulusal ve küresel ölçekte sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmak.

Proje, arazi tipi (yere monte) güneş enerjisi santrali (GES) kurarak yenilenebilir enerji altyapısı oluşturmayı amaçlamaktadır. Arazi tipi GES'in devreye girmesiyle Uşak OSB'de temiz su ihtiyacını karşılayan 4 adet su kuyusu, çevre aydınlatması, ibadethane, sağlık ocağı ve arıtma tesisi gibi ortak hizmet veren tesislerin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Arazi, OSB'nin mekânsal planında güneş enerjisi santrallerine özgü teknik altyapı alanı olarak ayrılmıştır. Arazi herhangi bir amaç için kullanılmamıştır.” bilgisi verildi.

Muhabir: Salih Kılınç