Ege İhracatçıları Birliği (EİB) verilerine göre; Ağustos ayında Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 607 milyon dolar olurken, İzmir 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat performansıyla Ege Bölgesi ihracatını domine etmeye devam etti. İzmir’deki iki serbest bölge İzmir’in ihracatına 284 milyon 274 bin dolarlık katkı sağladı. Manisa, 2022 yılı ağustos ayında 432 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılı ağustos ayında yüzde 8,5’luk artışla 470 milyon dolara çıkardı ve Ege Bölgesi illeri arasında ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Narin için ismini değiştirdi Narin için ismini değiştirdi

2022 yılında bazı aylarda Manisa’yı geçen bir ihracat performansı ortaya koyan Denizli, 2023 yılında aynı performansı gösteremedi. Denizli’nin ağustos ayında ihracatı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 4,6’lık düşüşle 385 milyon dolardan 367 milyon dolara geriledi. Muğla ağustos ayında 88 milyon dolarlık ihracatla Denizli’nin ardında yer alırken, Balıkesir 86 milyon dolarlık, Aydın 74,6 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kütahya 36,5 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırırken, Afyonkarahisar hanesine 31 milyon dolarlık ihracat yazdırdı. Uşak ise 22 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

“Döviz kurları ihracatı frenliyor”

2023 yılına girerken “Hedefimiz mevcudu korumak” diyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 yılının üçte ikilik diliminin geride kaldığını, bu süreçte öngörülerinin birebir gerçekleştiğini, bunun altında yatan başlıca nedenin ise uygulanan yanlış ekonomik politikalar olduğunu savundu. Türkiye’nin son 1 yıllık enflasyonunun TÜİK verilerine göre yüzde 59 olduğunu ifade eden Eskinazi, “Piyasada hissedilen enflasyon üç haneli. 28 Mayıs’ta yapılan seçimler sonrasında gelen zamlar belimizi büktü. Son 1 yılda dövizdeki artış ise yüzde 40 civarında. Öncesinde de döviz uzun süre 18,80 civarında çakılı kalmıştı. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefimizi tutturmak istiyorsak, sağlıklı bir büyüme trendi yakalamak istiyorsak bu hedefler için her ay ihracatımızı minimum yüzde 10 artırmak zorundayız. Bizim büyüme rakamlarımızı ihracat değil, tüketim rakamları sağlıyor. İhracatımızın büyümeye etkisi eksi seviyede. Bu şartlarda ihracatçı sermayeden yemeye devam ediyor. Dünyadaki rakiplerimizde Türkiye’deki gibi bir enflasyon oranı maalesef yok. Bizim döviz bazında fiyat artışı taleplerimizi olumlu karşılamıyorlar ve başka alternatif pazarlara yöneliyorlar. Enflasyonun yakıcılığını döviz kurları söndüremezse tablo daha da kötüleşecek” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK