Uşak’ın Banaz ilçesi Hamamboğazı mevkiinde 2 bin 400 dekarlık alanda 25 sera işletmecisinin yer alması ve yaklaşık 3 bin kişinin çalışması planlanan Sera OSB’nin kurulması için geçtiğimiz haftalarda Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ile Ankara’ya giden Vali Dr. Turan Ergün, Ankara’ya giderek görüşmeler yapmıştı.

Buradan istediği desteği bularak Uşak’a dönen Ergün hiç vakit kaybetmeden “Sera OSB” çalışmalarına hız verdi.

Paydaşları Uşak İl Özel İdaresi, Uşak Belediyesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO), Uşak Ticaret Borsası, Banaz Belediyesi, Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOP) olan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) yetkililerinden oluşan yönetim kurulu üyeleri ile bir toplantı düzenledi.

 Ergün, yönetim kurulu üyelerinden projenin bir an önce hayata geçmesini istedi. Uşak Valiliği, Uşak İl Özel İdaresi olarak “Sera OSB” projesinin sonuna kadar arkasında olduklarını belirtti.

Proje yenilenebilir enerji kaynakları ile daha ucuza mal olacak

TDİOSB projesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve biokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılması planlanıyor.

TDİOSB’de yapılacak yatırımların, sürdürülebilir, çevreci yeşil yatırımlar olup yağmur suyu hasadı ile su tasarrufu sağlanacağını ve karbon ayak izinde azalım ile yeşil üretim teşvik ediliyor.

TDİOSB alanında sera işletmeleri, sanayi işletmeleri, sosyal donatı alanları (banka, okul, kreş, market gibi hizmetler), ihracat ofisi, tarım teknokent merkezi ve laboratuvar da yer alması planlanıyor.

Sıcak su kaynağının İl Özel İdaresi tahsis edecek

Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi

Kurulacak olan TDİOSB’de sera ısıtmasında, bölgede yüksek potansiyele sahip, proje alanına 8 kilometre uzaklıkta yer alan ve ruhsatı il özel idaresine ait olan Hamam Boğazı bölgesindeki kaynaktan sağlanacak sıcak su kullanılması düşünülüyor.

Yaklaşık 2.400 dekar alanda kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde, 10-25-50 ve 100 dekarlık yaklaşık 25 sera işletmesinin yer yer alması ve bu seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılması planlanıyor.

Projenin hayata geçtiğinde, yüzde 75’i kadınlardan oluşacak 3 bin kişilik istihdam sağlanması, olup kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi, böylelikle üretimin ivme kazanması bekleniyor.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK