Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından Murat Dağı’nın korunması ile ilgili yapılan çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı. 3 gün önce Murat Dağı’nda bulunan fosil ağaçların bulunduğu alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından doğal sit alanı ilan edilmişti.
Şimdi de Uşak ve Banaz ilçesinin su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Çokrağan Mağarası, ‘Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu' tarafından “DOĞAL SİT ALANI” ilan edildi.
Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Uşak İli, Banaz İlçesi, Karacahisar Köyü sınırları içerisinde yer alan "ÇOKRAĞAN MAĞARASI" "Tabiat Varlığı B - Grubu Mağara" olduğuna ilişkin Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nca alınan 04.12.2023 tarihli ve 809 sayılı karar 27.11.2024 tarihli ve 11003225 sayılı Bakanlık Makam Olur'u ile onaylanarak, 10.12.2024 tarihi Resmi Gazetede yayımlanarak tescili tebliğ edilmiştir” bilgisi verildi.
Yeşil Sivaslı Gazetesi İnternet haber Sitesi haber ekibi tarafından yapılan araştırmaya ve aldığımız bilgilere göre; Murat Dağı’nın Uşak’ta kalan kısımlarında da koruma altına alınması için çalışmalar devam ediyor.
Özellikle yaklaşık 1000 yaşında olduğu tahmin edilen ve dünyanın en yaşlı karaçamı olarak tanımlanan, Banaz İlçesi Bahadır köyü sınırları içerisindeki çevresinin korunması için bu bölgenin de “Doğal SİT Alanı” ilan edilmesini bekliyoruz.
Çokrağan Mağarası - Uşak
Uşak’ın içme suyu bu mağaradan çıkmaktadır. Yukarı Karacahisar Köyü kuzeyinde Çalüstü Tepe’nin bulunduğu alanda yer alır. Jura yaşlı rekristalize kalkerler içinde gelişmiş bir mağaradır. Mağaranın toplam uzunluğu 2050 metredir. Çok katlı bir mağaradır. Üç seviyeden oluşmaktadır. İlk seviye 1372 metrede yer alır. Bu seviyede damlataşı oluşumu mevcut değildir. Bu seviyenin 15 metre altında başka bir seviye yer almaktadır. Alt seviyede ise Uşak’ın su ihtiyacını karşılayan Çokrağan kaynağı yer alır. Bu seviyenin uzunluğu 1100 metre olarak ölçülmüştür. Bu katta damlataşı oluşumu devam etmektedir. Çokrağan kaynağının çıkış yaptığı yerin yükseltisi 1342 metredir.
Kaynak:
Uşak Doğa Turizmi Master Planı 2013-2023