Uşaklıların çok severek yediği ve Uşak’ın en meşhur yemeği sayılan “Alacatene”ningerçekte adı nedir? Alacatene mi? Alacadene mi? Bu leziz yemeğe niçin alacatene adı verilmiştir?

Uşaklılar, eskiden alacatene aşını neredeyse her akşam tüketirdi. Malzemesi ekonomik ve kolayca bulunulabilen, yapımı oldukça pratik, protoin deposu, yeşil mercimek kavrulmuş soğan, bulgur ve suyla pişirilen basit ve lezzetli yemektir.

ALACATENE ADI NEREDEN GELİR?

Her ne kadar resmi kayıtlarda “Alacatene” adıyla geçse de Uşaklılar kendine özgü bu yemeğe “Alacadene” derler. Yemeğin adını ilk kez duyanlar yabancılara ait bir yemek çeşidi olduğunu düşünürler. Ama öz be öz Türk yemeğidir ve Yörük kültürüne aittir.

Orta Asya’dan, Horasan’a, oradan da Toroslar kanalıyla Uşak’a kadar gelen göçebe Yörük Türklerine ait bir yemektir. Uşak’ın tamamına yakının aslı Yörük’tür.  Sürekli hareket halinde Türk boyları için yiyecek taşımak büyük sıkıntı olduğundan dha çok yanlarında kurutulmuş ve tahıllı yiyecekler taşımayı tercih etmiş, bulgur ve mercimeği kolayca taşırken birlikte pişirerek bu harika yemeği elde etmişlerdir.

Koyu renkli mercimekle açık renkli bulgurun evliğinin ürünü olan yemeğe de de “Alacadene” adı verilmiştir.

Yapımı için malzemeler:

1 kâse yeşil mercimek

1 çay bardağı pilavlık bulgur

Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım çay bardağı sıvı yağ

5 adet kuru biber

Acı pul biber

Tuz

Yapılışı:

Soğanları sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.

Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.

Mercimeği ve bulguru da ekleyin ve birkaç dakika daha çevirin.

Ardından suyunu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Ocaktan almaya yakın kuru biberleri ilave edin.

Servis sırasında üzerine pul biber serpin. Afiyet olsun…

Muhabir: Salih KILINÇ