Uşak’ın çevresinde bulunan bütün tabiat güzellikleri ve yaşam alanlarının madenciler tarafından tehdit tahrip edilmek istemesi de Uşaklıları da derinden kaygılandırıyor.

K U L A P E R İ 1

UNESCO tarafından koruma altına alınan ve Ege Bölgesi’nin Kapadokya’sı olarak ünlenen Kula Peri Bacalarının bulunduğu alanda jeotermal sondaj kuyusu açılması için Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerekli onayın verildiği öğrenildi. Köylüler ve çevreciler olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

K U L A P E R İ 2

Türkiye’nin onaylı ilk ve tek jeoparkı unvanını taşıyan, Uşak’ın hemen bitiğindeki Kula-Salihli Jeoparkı’nın yakınlarına açılmak istenen jeotermal kaynak kuyuları için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ikinci kez olumlu ÇED kararı verdi.

Kulaperi 3

Bölgedeki tarım alanları yok olacak ve Peri bacaları çökme tehlikesi yaşayacak

Şirket tarafından hazırlanan proje tanıtım dosyasında yer verilen bilgilerde; ruhsat sahası ruhsat sahası UNESCO'nun jeoparklar listesinde yer alan Kula Divlit Volkanik Park'a 90 metre, UNESCO korumasındaki Kula Peribacaları Doğal Sit Alanına ise 304 metre mesafede. Emir Kaplıcaları Tabiat Parkı ise ruhsat sahası sınırlarında yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında proje faaliyetinin arazi çökmesi ve heyelanların tetiklenmesi ile sismik tetikleme gibi olası sonuçlar yaşanacağının kanıtı olarak gösteriliyor.

Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı Uşakspor yenilgiyi hakeme bağladı

Kulaperi 4

Kula Ziraat Odası, Sınırlı Sorumlu Sarnıç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve köylüler, 2019 yılında verilen ilk olumlu ÇED kararını yargıya taşımış Manisa 2. İdare Mahkemesi 2021 yılında bilirkişi kararı doğrultusunda ÇED kararını iptal etmişti. Şirket sahibi koordinat değişikliği ile yeniden bakanlığa başvurmuştu.

Kualperi 5

Köylüler, jeotermal kuyuların, başta zeytin ve inir olamk üzere bölgede yetişen bir çok tarımsal ürünü bitireceğinden duydukları kaygıyı dile getirdiler.  Ayrıca proje hayata geçerse Türkiye’nin ilk jeopark özelliğinin de sona ereceğini vurguladılar.

Muhabir: SALİH KILINÇ