Özel tütün firmalarıyla ile bir yıl önceden sözleşme imzalayan tütün üreticileri, bir yıldır emek harcayarak yetiştirdikleri tütünleri firmalara teslim etmeye başladı.
Kilosu 180 TL’den satılan tütün geliri üreticiyi tatmin etmedi. Girdi fiyatlarının korkunç bir şekilde artmasından yakınan tütün üreticileri zarar ettiklerini belirtti.
Eşme ilçesinin en önemli geçim kaynaklarından olan tütün, özel sektör tarafından üreticiden alınmaya başladı. Yılda 8445 ton tütün üretilen Uşak’ta tütünün büyük bir bölümü Eşme ilçe topraklarında yetişiyor. Eşme ilçesine bağlı 59 köyün 24’ünde tütün üretimi yapılıyor.
İlçede tütün alan özel T.T.L Firması Eşme Bölge Sorumlusu Uğur Ahmet Özkozak, bu yıl tütün alım baş fiyatının 180 TL olarak belirlenmesini, hem tütün piyasası hem de tütün üreticisi açısından önemli bir gelişme olarak niteledi.
Özkozak; “Üreticiler son yıllarda hava koşullarının olumsuz etkileri nedeniyle ne yazık ki beklenen verimi alamadılar. Tütün üretimini bölgedeki diğer tarımsal ürünlerle karşılaştırdığımızda; tütünün fiyatının enflasyon oranında artış gösterdiğini görebiliyoruz. Bu durum, üreticiler için ekonomik bir güvence sağlamakta ve tütünün bölgedeki en cazip alternatif ürünlerden biri olmasını sürdürmektedir. Ancak üretimin sürdürülebilirliği açısından hava şartlarının iyileşmesi ve tütün üreticisine yönelik desteklerin artırılması önem taşımaktadır.
Tütün fiyatındaki bu artış, üreticinin motivasyonunu yükseltse de verim ve kaliteyi artıracak uzun vadeli çözümler üzerine de odaklanılması gerekmektedir” dedi.
Bu yıl belirlenen 180 TL tütün baş fiyatını beğenmeyen tütün üreticileri; “Bu fiyat, Tütün üretiminde enflasyona göre her gün artan girdi fiyatlarını karşılamaktan uzaktır.
Tarlada çalışan işçi yevmiyesi bile 1200 TL oldu. Mazotu, ilacı derken durmadan artan maliyetler karşısında zarar ediyoruz” şeklinde yakındılar.