Uşak’a gelen trenin otomobile çarptığı kaza anı kameraya yansıdı Uşak’a gelen trenin otomobile çarptığı kaza anı kameraya yansıdı

Eşme İlçesi Narlı, Hardallı, Kayapınar, Yeşilkavak, Yeleğen, Karaahmetli köylerinde uygulanacak İl Özel İdaresi kaynaklı proje kapsamında, bağlarda salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yönteminin benimsetilmesi amacıyla 370 dekar alanda uygulanacak 22 bin adet feromon tuzak dağıtımı yapıldı.

Uşak Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Feromon tuzakları, cihaz veya kutu içerisindeki yapışkanlı kağıt üzerine yerleştirilen her bir zararlıya özel cezbedici feromon ile tuzağa çekilerek zararlının yapışkanlı kağıda yapışması prensibi ile çalışır. Özellikle meyve, sebze ve tahıl üreticilerinin faydalandığı bir araçtır. Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır. Ülkemizde bağın ana zararlısı, salkım güvesi Lobesia botrana’dır.

Tuzak (1)

Bu zararlı; sofralık, kurutmalık ve şaraplık çeşitlerde en önemli bitki koruma sorunumuzdur. Özellikle kuru üzüm ve sofralık üzüm çeşitlerde, ihracat potansiyelimiz çok önemlidir. Üzüm ihracatında tüm dünya için en önemli sorun, hala tarım ilacı kalıntı sorunudur. Avrupa Birliği, üzümde kullanılacak toplam tarım ilaçlarını, en fazla 5 aktif madde ile sınırlamıştır. Ayrıca bu 5 aktifteki kalıntı limitlerini de sürekli düşürmektedir. Bu durum bağda tarım ilacı alternatifi yöntemleri gündeme getirmektedir. Bağda ilaç alternatifi yöntemleri arasında en çevresi ve en sürdürülebilir olanı biyolojik mücadele olarak bilinmektedir. Avrupa dahil tüm dünya, bağ salkım güvesinin biyolojik mücadelesini çok istemesine rağmen uygulamada yeteri düzeyde başarıya ulaşamamıştır” denildi.

Tuzak (2)

Kaynak: Bülten