Uşak’ın içme suyunun sağlandığı Küçükler Barajında su seviyesi kritik düzeylere indi. Geçen yıl Nisan aylarında yüzde 60 olarak ölçülen su seviyesi, bu yılın aynı döneminde yağışların yeterli olmaması nedeniyle yüzde 13 olarak ölçüldü.   

Barajkuru

Bilindiği üzere Uşak kent merkezinin su ihtiyacı, Uşak Belediyesi tarafından Küçükler Barajı, Çokrağan Mağarası ve su kuyularından karşılanıyor. Uşak’ın yıllık su ihtiyacının yaklaşık 5, 8 milyon metreküpünün karşılayan ve 12 milyon metreküp su hacmi bulunan Küçükler Barajı’nda Banaz ilçesi topraklarında çıktığı için yüzde 51’i Banaz ilçesi köylerine tarımsal sulama amaçlı tahsis ediliyor.

Küçükler

Küçükler Barajında şu anda Uşak’ın ihtiyacını 45 gün kadar karşılayacak düzeyde su bulunuyor. Bir umut, eriyen kar sularının baraj seviyesini yükseltmesi ve yaz yağmurlarının bolca yağması. Aksi takdirde Uşak olarak bu yaz müthiş bir su sıkıntısı yaşayabiliriz.

Kuraklık-1

UŞAK’I ORTA KURAKLIKTA BİR YAZ BEKLİYOR

Meteoroloji genel müdürlüğü tarafından hazırlanan kuraklık haritasına göre, Uşak’ı orta kuraklıkta bir yaz bekliyor. Yaz döneminde yeterli yağış görülmüyor. Ancak, bir iklim değişikliği yaşanır ve bol yağış olursa Uşak kuraklık yaşamayabilir.

Tasarruf

USKİ VATANDAŞLARI SU TASARRUFUNA DAVET ETTİ

Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (USKİ)’de tasarruflu su kullanımı sayesinde su israfının önüne geçebilecek bir takım tedbirleri önerdi. Suyun her damlasının, yaşamın kaynağı ve geleceğimiz için suyun taşıdığı hayati öneme dikkat çeken yetkililer; “Küresel iklim değişikliğiyle birlikte su kaynaklarımız üzerindeki baskı giderek artmaktadır. Bu zorlu süreçte, suyu bilinçli ve tasarruflu kullanmak hem doğamıza hem de gelecek nesillerimize olan sorumluluğumuzdur. Vatandaşlarımızdan, evlerinde ve iş yerlerinde su tüketimine azami özen göstermelerini rica ediyoruz. Alacağımız küçük önlemler, büyük farklar yaratabilir. Gelin, hep birlikte sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçelim.” ifadelerini kullandı.

SIZDIRAN REZERVUARLARINIZI TAMİR ETTİRİN

Su tüketiminin yüzde 70’i tuvalet ve banyolarda gerçekleşiyor. Damlatan, arızalı muslukların tamir ettirildiği takdirde yılda 12 bin 500 litre su tasarrufu sağlayacaktır. Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su kaybına neden olmaktadır.

Rezervuarların kontrol edilip, daha küçük hacimli modellerle değiştirilmesi sağlanabilir. Ayrıca banyo ve tuvaletlerde muslukların vanaları biraz kısılarak ya da su tasarrufu sağlayan perlatör aksesuarı takılarak akan sudan yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanacaktır.

AİLE OLARAK BANYODA YILDA 13 BİN LİTRE SU TASARRUFU YAPABİLİRSİNİZ

 “Banyoda geçirdiğiniz süreyi bir dakika kısaltarak, dört kişilik bir ailenin yılda 13 bin100 litre su tasarrufu yapabileceğini unutmayın. Duş sırasında sabunlanırken ve el-yüz yıkarken musluğun açık bırakılması sonucu ise suyun yüzde 75’i boşa akmaktadır.

MAKİNELERİ TAM DOLDURMADAN ÇALIŞTIRMAYIN

Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın. Ayrıca, bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasını engelleyebilirsiniz. Çamaşırları elde yıkamak yerine makinede yıkamayı tercih edin. Bu yöntemle yılda yaklaşık 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Sebze ve meyveleri akan su altında değil, bir kap içerisinde yıkayın.

TARIMDA DAMLA SULAMA TASARRUF SAĞLIYOR

Çiftçilerin damlama sulama yöntemlerini tercih ederek önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacağı kuşkusuzdur. Bahçe sulamalarında şebeke yerine sondaj suyu kullanılması da sudan büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Bahçelerin ise hortum veya fıskiye yerine kova kullanılarak, araçların da akan suyla değil, kova ve fırça yardımıyla yıkanarak su tasarrufu sağlanabilir. Halıları yıkamak yerine mümkünse silmenin tercih edilmesi de su tüketimini azaltacaktır.

SU KAÇAKLARI İÇİN 153 HATTI DEVREDE

Vatandaşların sokakta gördükleri su kaçaklarını Alo 153 Hattı’na bildirmelerini isteyen USKİ; “Tasarrufu alışkanlık haline getirerek yalnızca su kaynaklarının korunmasına değil, aynı zamanda geleceğe de önemli bir yatırım yapılmış olur. Su israfının önüne geçmek ve kaynaklarımızı korumak için her bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Uşak İdare Mahkemesi; “sabah açılsın dedi akşam kapansın” Uşak İdare Mahkemesi; “sabah açılsın dedi akşam kapansın”

Muhabir: SALİH KILINÇ