Raporun 26 ve 27, sayfalarında yer verilen Uşak İtfaiyesi araç ve gereç denetiminde itfaiye araçlarının yetersizliğine ve Uşak için yangın yönünden yaşanması olası tehlikelere dikkat çekiliyor.
FESTİAL KONSER VE YURT DIŞI GEZİLERİNE PARA VAR
Uşak’ta itfaiye ekipleri zor şartlarda canları pahasına yetersiz araç ev gereçlerle çalışırken, Uşak belediye başkanlarının, festival, yurt dışı gezileri ve konserler için Uşaklının parasını bonkörce harcarken, itfaiye birimi gibi Uşak için hayati bir birime harcama yapmaktan kaçınmaları da acı bir gerçek olarak yüzümüze çarpıyor.
İTFAİYE ARAÇLARI EKONOMİK VE MEKANİK ÖMRÜNÜ YİTİRMİŞ
İşte sayıştay müfettişlerinin Uşak Belediyesi İtfaiyesi ile ilgili hazırladıkları denetim raporunun o bölümü:
BULGU 6: Belediye İtfaiye Yönetmeliği'ne Göre Bulundurulması Gereken Araçların Belediyede Mevcut Olmaması Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde belirtilen asgari araç sayısının Uşak Belediyesinin İtfaiye Teşkilatında bulunmadığı görülmüştür. Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin “Araç” başlıklı 42’nci maddesinin birinci fıkrasında itfaiye teşkilatının asgari araç sayısının ilgili TSE veya EN standartlarına uygun olarak nüfus kriteri esas alınarak belirleneceği, aynı maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde Nüfusu 200.000-300.000 olan yerlerde en az 1 adet kurtarma aracı, 2 adet çok maksatlı kurtarma aracı, 8 adet itfaiye söndürme aracı, 2 adet merdivenli araç, 3 adet çift kabinli pikap, 1 adet hizmet aracının olacağı, ikinci fıkrasında itfaiye araçlarının cins ve nitelik yönünden, teknolojik gelişmelere uygun olarak geliştirileceği ve yenileneceği belirtilmiştir. Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde, belediyelerin nüfus ölçütüne göre asgari araç sayısını itfaiye teşkilatında bulundurması ve bu araç ve gereçlerin temini bakım ve onarımı için gerekli ödeneğin ayrılması gerektiği anlaşılmaktadır. Uşak ilinin 2023 yılı nüfusu esas alınarak Yönetmelik’in 42’nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen araçlar Belediye bünyesinde bulundurulmalıdır. Belediye İtfaiye Yönetmeliği’ne göre olması gereken araçlardan 1 adet itfaiye söndürme aracı,1 adet çift kabinli pikabın olmadığı, itfaiye söndürme araçlarından 2 tanesinin ise 1985 model olup ekonomik ve mekanik ömrünü tamamladığı anlaşılmıştır. İtfaiye hizmeti ve hizmet sunma biçimleri, sunulan hizmetin doğası gereği özel bir önem taşımaktadır. Gerek önleyici gerekse de müdahale edici yönleriyle insan hayatını yakından etkileyen ve acil nitelik taşıyan bir kamu hizmeti olan itfaiye hizmeti, yaşam hakkının korunmasını sağlama yönü nedeniyle son derece önemli bir kamusal hizmet alanıdır. Kamu düzeni ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren itfaiye hizmetinin bireylerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, hataya ve ihmale yer vermeyecek şekilde hassas ve özenli bir biçimde sunulması gerekir. Kamu idaresi cevabında, ekonomik sorunlar nedeniyle itfaiye hizmetlerine yeterli miktarda araç ve ekipman alımı yapılamadığını, teknolojik gelişmelere uygun cins ve nitelikte araç temini sağlanacağını, ekonomik ve mekanik ömrünü yitirmiş araçların uygun şekilde T.C. Sayıştay Başkanlığı Uşak Belediyesi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 27 değerlendirileceğini belirtmiştir. Sonuç olarak, Belediye İtfaiye Yönetmeliği’ne göre bulundurulması gereken asgari araçların bulundurulması sağlanmalı ve yangınla mücadele kapsamında kullanılması gereken ödeneklerin bütçelere konulması için gerekli önlemler alınmalıdır.