TMO uyarısında; kurumun internet sayfasında yer alan Haşhaş Üretim Başvuru Sistemi (HÜBAS) gerçekleştirileceğini belirtti. Bu yıl haşhaş üreticileri için göze çarpan yeniliklerde var.

Türkiye'nin Ege ve Orta Anadolu Bölgelerinde, başta en çok Afyonkarahisar olmak üzere Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illerinde yetiştirilen haşhaş ekimi hakkında TMO bazı uyarılarda bulundu.

Uşak’ta 2022 yılında Haşhaş, 2.897 hektarlık bir alanda ekildi ve 764

ton haşhaş elde edildi. Bu açıdan Uşaklı haşhaş üreticisini de ilgilendiren duyuruda şu bilgilere yer verildi:

-       2023-2024 tarım dönemi haşhaş ekimi için izin başvuruları sadece kurumumuz internet sayfasında yer alan “Haşhaş Üretim Başvuru Sistemi (HÜBAS)” üzerinden gerçekleştirilecektir.

-       Sadece Ziraat odaları ve ÇKS kayıtları haşhaş ekimi için yeterli değildir.

-       Üreticiler ekim başvurusunda bulunacağı parseller için Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatlarınca düzenlenecek Çiftçi kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi alınmasını müteakip, HÜBAS üzerinden ekim izin talebinde bulunacaktır.

-       2023-2024 tarım dönemi haşhaş ekim başvuru süresi mevzuat gereği 30 Ekim 2023 tarihine kadar olup bu tarihten sonra HÜBAD ekim izni başvurusuna kapatılacaktır.

-       Her bir üretici ÇKS’ye kayıtlı en fazla 3 parsel için ekim izni alabilecektir.

-       Geçtiğimiz yıl uygulanan üretici başına 30 dekar ekim alanı sınırlaması bu yıl uygulanmayacaktır.

-       Yazlık ekilişler için izin belgesi tanzim edilmeyecek olup kışlık ekim için izin belgesi düzenlenmiş olanlar için yenileme ekimi yapılabilecektir.

Uşak’ta kadına yönelik şiddette ilke; “Sıfır tolerans” Uşak’ta kadına yönelik şiddette ilke; “Sıfır tolerans”

-       Bu tarım döneminde köy ve mahallelere aktarılacak kota kadar ekim yapabileceklerdir.

-       Haşhaş ekim alanları uydu görüntüleri üzerinden takip ve kontrol edileceğinden kesinlikle beyan edilen alan dışında ekim yapılmamasına dikkat edilecektir.

-       500 metrekareden küçük parseller için haşhaş ekim başvurusu yapılamayacaktır.

-       Birden fazla parselde üretim yapan üreticilerimiz, tüm parsellerimizde kurumumuzdan temin ettikleri TMO tohumluklarını ya da kendi tohumlarını tercih edecektir.

-       TMO tohumluklarını tercih eden üreticiler haşhaş tohumlukları dekara 1 kilogram hesabıyla dağıtılacaktır. Üretci yenilem ekimi yapması durumunda ilave dekar başına 1 kilogram daha haşhaş tohumu alabilecektir.

-       Dağıtılan her bir kilogramlık tohumluk bedeli için KDV hariç75 bin TL /kilogram 2024 yılında TMO’ya satılacak ürün bedelinden tahsil edilecektir.

-       2024 yılında kurumumuzdan tohumluk alıp ektiğini beyan eden ancak tohumluklarımızı kullanmadığı veya diğer tohumluklarla karıştırarak kullandığı tespit edilen üreticiden, fatura karşılığı kaydedilen borca ilave olarak her 1 kilogram tohumluk bedeli için, cezai şart niteliğinde 75 bin TL/kilogram daha tahsil edilecektir” denildi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK