1830’da Cezayir’in Fransa tarafından işgal edilişine kadar, Cezayir ve Kuzey Afrika’da Türk hâkimiyetinin kuruluşunun üzerinden yaklaşık 300 yıllık bir zaman geçmişti.

1830 yazında meydana gelen Fransız işgali,Cezayir’den Osmanlı topraklarına yönelen ve yaklaşık yüz yıl süren göç hareketi başlattığında, ilk duraklarından biri yine İzmir olmuştur.

İlk göç edenler, Cezayir’in sivil ve askeri görevlileri ki bunların çoğunluğunu Türkler oluşturmuştur. Çünkü Fransız işgal kuvvetleri ilk olarak Cezayir Dayısı ile idaresindeki görevlileri, askerleri, Türk unsurlarını uzaklaştırmıştır.

İzmir’deki Cezayir muhacirlerine dair bilgiler, İzmir kazasındaki muhacirlerin kaydedildiği iki adet nüfus defterinde yer almıştır.

Cezayir’de Dayılık makamına yükselenler arasında adı geçen Uşak doğumlu yöneticiler mevcuttur. İzmir Kazasında Kaydedilen Cezayir Muhacirleri (1830-1844) arasında Uşaklı Osman bin Ali(50 yaşında) bulunmaktadır.

Kaynak;

Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi

Funda ADITATAR,1830 Fransız İşgali Sonrası İzmir’de Cezayir Muhacirleri,Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi,Sayı: 13 (2023/Yaz),s.3-19.

Kaynak: Bülten