Türkiye’de artan hayat pahalılığı en çok gıda, araç parça, bakım ve onarım ücretlerine yansıdı. Araçların tamir masrafı arttı. Birçok Uşaklı elindeki aracı tamir ettiremediği için satmaya başladı.
Uşak Küçük Sanayi ve Bir Eylül Sanayi Sitesinde araç tamiri yapan ve yedek parçası satan ve tamir hizmeti veren esnaflar ise hem malzemelerin hem de işçilik fiyatlarının arttığını, bu yüzden kendilerinin işlerinin de azaldığını belirtti.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi Haber Merkezine son günlerde otomobil tamir, bakım, onarım ve yedek parça ücretlerinde fahiş artış olduğu yönünde vatandaşlardan gelen şikayetler arttı.
VATANDAŞ; “2 SAATLİK İŞ İÇİN 2-5 BİN TL ÜCRET İSTENİYOR”
Aracıyla kaza yapan vatandaşlar da 200 bin liralara dayanan tamir ücretini veremediği için araçlarını satmaya başladı. İnternet Haber Sitemize açıklamalarda bulunan vatandaş Yusuf Aksu; “Çünkü eli vicdanlı sanayi esnafı kendileri zaten itiraf ediyorlar; “Bu milleti borcun altına sokup sıfır araba almasının suçlusu biz sanayii esnafıyız” diye. Haliyle sanayiye hepimizin yolu düşüyor, 2 saatlik iş için 3 bin TL isteyende var 5 bin TL isteyende birde yapılan işten sonuç alınamayınca masrafı müşteriye yıkanda. Şu 1 ay içinde yaşadığımızı açıklayacağım: “Şanzımandan ses geliyor, sürekli gittiğimiz esnaf yeni sanayii de 6 Bin TL fiyat verdi. 4 Bin TL fiyat veren 3 Bin TL fiyat veren de var dedik. Bize; “Sen oraya gidersen 2 ay sonra araban şöyle olur böyle olur” denildi. Bizim şanzıman indi komple dağılmış, buralarda 20 Bin TL ye kadar çıkma şanzıman fiyatı istenince Nazilli'ye gittik. 7 Bin TL ye çıkma aldık geldik. Şanzıman takılır vitesler geçmez, baskı balata sorun oluşturur derken, 3 gün önce başka bir Tamirci arkadaş önerilir. 1 ayın sonunda başka bir Tamirci ile baskı balata değişimi için 3 Bin TL ye anlaşılır. Yeni tamircimiz; “2 Bin TL de baskı balata alırız. 5 bin TL ye iş bitecek, biz öyle bekliyoruz. Ama öyle olmadı. Baskı balata için şanzımanı indirince tamirci arkadaş dedi ki; “Pirizdirek bilyesi ve hilal de arızalı onlarda değişirse ses yapmaz.”
Şanzıman indi. Lakin, fazladan 4 Bin TL daha işçilik daha yazmaz mı? Pazarlık şansın var mı? yok. Şanzıman dağıldı artık. Sonrasında 3,500 TL daha malzeme parası hesaba eklenmez mi? 4-5 saatlik iş için 7 Bin TL işçilik alınır da birde sprey için para alınır mı? Hadi aldın, şanzımanı indirdin bindirdin. Sen ustasın. “Araç bu gece kalsın yağ kaçağı falan var mı? Bakalım denilmez mi? 2-3 gün sonra gelin şanzımanın yağını kontrol edelim. Araç buraya geldiğinde içinde hiç yağ yoktu” demezler mi?
FİYATLARA DARBE ÜZERİNE DARBE YAPILIYOR
Baktım aracın altında yağ, eyvah. Aradım tamirci arkadaşı, “Gel hallederiz” dedi. Ben onu bedava aracı tamir edecek zannediyorum. Bizim aracın şanzıman kapağı bükük darbeli imiş, yağ kaçağı var. Çıkma kapak bulunur temizlenir, kalfa mazotun içine atıp kapağı temizlemek yerine hortum ile marul yıkar gibi sprey ile kapak temizliyor. Hesap önümüze konulunca anladım sprey bile müşteriye fatura ediliyormuş. 800 TL daha hesap ödedim.
Yalanın birini bin eden birileri var ama kim. Olan bizim fazla giden alın terimize oldu. Ağlayanın malı gülene yaramaz demiş atalarımız. Bu bunun gibi konular açılınca herkesin ağzında tek bir cümle oluyor,” Allah sanayii ye Tamircilerin eline düşürmesin.” Her sektörde bu ve buna benzer sıkıntıları duyarız lakin şunu unutmayın, haram lokma yemekle ‘fakir’ oluruz diye korkarsanız hiç korkmayın” şeklinde derdini anlattı.
“VATANDAŞ ARACINI SANAYİYE BIRAKIP KAÇIYOR”
Uşak sanayi sitelerinde araç tamir hizmeti veren görüştüğümüz esnaflar da araç parçalarının, işçiliğin pahalı olduğunu, bazı esnafların da fiyatı kendilerine göre arttırdığını kaydetti.
Birçok vatandaşın kazada hasar gören araçlarını tamir ücretini ödeyemediği için sanayiye bırakıp kaçtığını belirten ustalar; “Kazadan sonra tamire gelen araçlar pahalılıktan dolayı çıkamıyor. Malzeme ve işçilik pahalı. En önemli unsur işçilik oluyor. Son dönemlerde kaza da artıyor. Arızalı aracı sanayide bırakıp gidenler oluyor ancak 1-2 ay bekliyor araçlar. Masrafı ödeyemeyenler oluyor. Masraftan dolayı yaptıramıyor.
Aracı pert olduğu için çoğu kimse doğrudan satıyor. Mümkün olduğu kadar kimse aracını yaptırma taraftarı değil satma taraftarı oluyor. İşçilik masrafları, paça masrafları derken vatandaş bakıyor bir de vakit kaybı var. Bu Yaşananlar sadece Uşak’ta değil tüm Türkiye’de yaşanıyor. Gerçekten artık araç tamir ettirmek çok pahalı bir işlem haline geldi.
Masraflar arttı, kiralar çok arttı. Doğal olarak bu artışları da tamir ücretlerine yansıtmak zorunda kalıyoruz.
Günde kaç lira kazanırsak bunca masrafı karşılayabiliriz? Mesela; parça olsun, nakliye olsun, eleman giderleri olsun, tüm bunları hesaplamamız gerekiyor” şeklinde dert yandılar.