Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, Uşak’ta akıllı kart sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak kendisine Uşak’ta yıllardır yaşanan ve bir türlü çözüme kavuşamayan toplu taşıma işlemlerinde yaşanan sıkıntıları ve akıllı kart uygulamasına geçilirse nasıl olacağını sorduk. Bir dokunduk bin ah işittik. İşte Korkmaz Başkan’ın anlattığı toplu taşıma esnafının sıkıntıları:

“Ücretsiz taşınan her yolcunun mali yükü Uşak halkının sırtına biniyor”

“Bilindiği gibi Uşak’ta toplu taşım hizmeti yapan otobüsçü esnafımız; engelli, 65 yaş üstü, polis, zabıta gibi 8-9 kalem yolcuyu ücretsiz taşımak zorunda. Son günlerde bu konuda yapılan düzenlemeler aslında yeni bir şey getirmiyor. Toplu taşıma yapan araçlarda ayakta yolcu yoksa 65 yaş üzerinden para alabilecek. Ancak, Uşak’ta ayakta yolcu taşındığı için bu düzenleme bizim esnafımızı etkilemiyor. Eskisi gibi devam ediyor.

Ücretsiz taşınan yolcu problemi çözülse Uşak’ta şoför esnafımızın sıkıntıları yüzde 80 çözülmüş demektir.

Bakın, ücretsiz yolcu taşıma konusunda bizim ve tüm Uşak halkının sırtına yüklenmiş bir sıkıntıyı örnek vereyim. Uşak’ta öğrenci taşıma ücreti 9 TL. Küçücük çocuk 9 TL niçin para veriyor? Ücretsiz taşınan yolcular yüzünden ücretsiz taşıdığımız yolcular bize sıkıntı verdiği ve kazanamadığımız için bizde bu sıkıntıyı küçük öğrenci ve ücretli yolcu biletine yansıtıyoruz.

Şu anda öğrencileri 9 TL’den normal yolcuları 12 TL’den taşıyoruz. Ücretsiz taşıdığımız yolcuların maliyeti olmasa öğrencileri 7 TL’den normal yolcuları 10 TL’den taşıyor olacaktık. Bedava taşıdığımız yolcu sayısı fazla olduğu için mecburen bu maliyeti ücretli taşıdığımız yolcunun sırtına yıkıyoruz. Ceremesini Uşak halkı ve garibanlar çekiyor.

İniş ve binişlerde yolcularla tatsız tartışmalar yaşanıyor. Toplu taşımacılık yapan esnafımızın psikolojisi bozulmuş durumda.

Peki, Çözüm Ne?

Devlet, ücretsiz taşınmasını istediği yolcuların İBAN numarasına taşıma ücreti yatırsın. Onlarda ücretli binsin. Bütün vatandaşlar bu durumdan faydalanmış olur ve yük diğer yolcularımıza ve taşımacı esnafımıza binmez.

TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Gül yarın Uşak’ta TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Gül yarın Uşak’ta

Bir de şöyle bir durum var. Köylerde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşımız toplu taşıma aracına binme hakkı olduğu halde bu haktan yararlanamıyor. Bunun hakkı ne olacak? O zaman herkese eşit bir şekilde araca binecek. Böyle bir çözüm öneriyoruz.

Toplu taşım yapan otobüsçü esnafımıza Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aylık 2700 TL para veriyor. Bu da günde ücretsiz taşıdığımız 5-10 yolcunun maliyetini karşılıyor. Ama biz günde bu şekilde olan 60-70 yolcu taşıyoruz.

Asgari ücret 11 bin TL. Bize verilen 2700 TL. Arada çok korkunç uçurum var.

Kütahya Belediyesi akıllı kart sistemi ile kaç yolcunun bindiğini tespit ediyor ve 2700 TL’nin üzerini ödeyerek otobüsçü esnafını mağdur etmiyor. Bizim Uşak Toplu taşımacı esnafı olarak Uşak Belediyesinden 5 kuruş para aldığımız yok.”

Akıllı karta geçilse sayısı sayısına her şey net bir şekilde ortaya çıkacaktır

2009 -2014 yıllarında Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan’ın yardımcılığını yaptığını hatırlatan Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, “O dönemde toplu taşımdan sorumlu başkan yardımcısı olduğum için akıllı kart sistemini ben getirmiştim. Uşak, Kütahya Belediyesi ve daha birçok belediyeden önce bu sisteme geçmişti.

Ancak, bizden sonra gelen belediye yönetimi kaldırdı. Şimdiki belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın’da “Bu yıl geçeceğiz” diyerek 5 yılı tamamladı. Hala geçilmedi.

Bu çağda hala bozuk paralarla uğraşmak Uşak’a yakışmıyor. Akıllı kart sistemine geçilirse kaç kişi normal yolcu, kaç kişi öğrenci ve kaç kişi ücretsiz taşınıyor? Her şeye net bir şekilde belirlenir. Benim şoförümün de psikolojisi bozulmaz.

Biz, oda ve şoför esnafı olarak akıllı kart sisteminin uygulanması taraftarıyız” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK