Uşak’ta 2025 yılı için asansör bakım ücretlerine yapılan zamlar konusunu, özellikle apartman yöneticilerinin yakınmaları üzerine ilk kez “Yeşil Sivaslı Gazetesi İnternet Haber Sitesi” olarak gündeme getirmiştik.

Apartman yöneticileri, 2025 yılında asansör bakım ücretlerine yüzde yüz yapılan zamlar yüzünden apartman sakinleriyle karşı karşıya geldiklerini, zamların değerlendirme oranı olan yüzde 43,92 veya en fazla yüzde 50 olması gerektiğini, bu oranlara çekilmezse hukuki yollara başvuracaklarını belirtmişlerdi.

“BİR TEMİZLİKÇİ DÜNYA PARA ALIRKEN YAPTIĞIMIZ ZAM HİÇTE AFAKİ DEĞİL”

Uşak’ta faal olan asansör bakım firmalarından haber sitemize, tarafsızlık gereği, kendi seslerine de kulak vermemiz gerektiği yönünde sitemler aldık. Bizde tarafsız habercilik gereği tabi ki onların da sesine kulak verdik.

İsminin adını açıklanmasını istemeyen firma yetkilisi; “Bir temizlik personeli hiçbir belgesi hiçbir sorumluluğu olmadan 1500-2000 TL ücret alırken bir asansör firmasının onlarca belge gideri olduğunu ve sadece 1 belge ücretinin 150 bin TL’yi aştığını, eleman giderlerini araç masraflarını, SGK giderlerini hesapladınız mı? Bu 2 milyon 4 milyon TL gibi rakamları nasıl buldunuz?

Ortalama 150 asansör bile olsa sizin deyiminizle zaten 300 bin TL yapar. Eleman gideri 2 personel 1 mühendis 1 büro personeli araç gideri belge gideri vs vs.... Öyle 2 milyon 4 milyon gibi hayali rakamlar yok. Arıza olduğunda kaç defa olursa olsun ücretsiz gelip bakıyorlar. Bugün bir beyaz eşya servisi sadece bir defa gelmeye 1000 TL isterken asansör bakım fiyatlarını fahiş fiyat olarak görmek çokta mantıklı gelmiyor” ifadesini kullandı.

(Sayın asansör bakım firması yönetici 2 ve 4 milyon TL gibi rakamları nereden bulduğumuzu soruyor. Daha önceki konuyla ilgili haberlerimizde, bu rakamları apartman yöneticilerinin ağzından olduğunu da belirtmiştik.

Bizde aynı hesabı yapıp 2 ve 4 milyon TL gibi rakamlara nasıl ulaştıklarını yöneticilere sorduk.

Bakım ücretlerinim apartman ve asansör sayısına göre değil, daire başına alındığını, o zaman bu rakamlara ulaşıldığını söylediler.)

Asansör Bakimi 1

YEŞİL SİVASLI GAZETESİ İNTERNET HABER SİTESİ’NE TEŞEKKÜR

Adının Refik Koratan olduğunu belirten bir okurumuz; Çok teşekkürler Yeşil Sivasli Gazetesi. Çok önemli bir hususa ışık tuttunuz.

Aslında bu aylık periyodik bakım işini belediyeler yapmalı. En azından hem suistimaller önlenir hem de daha uygun fiyata yapılıp geliri de belediye kasasına girer ve gelir elde etmiş olurlar. Belediyelerimizde makina mühendisleri yok mu?

Yarın Uşak’ın hangi bölgelerinde planlı elektrik kesintisi var? Yarın Uşak’ın hangi bölgelerinde planlı elektrik kesintisi var?

Elbette var. Görülüyor ki; bu 16 kadar denilen asansör firmaları her birinin neredeyse 150-200’ den fazla apartmanları adeta parsellemişler ve her birinin aldığı ücreti oranladığınızda bir ayda trilyonlara tekabül etmektedir. Her bir apartmanın yılda yaklaşık 30 milyon TL ödediğini varsayarsak ortaya çıkan karteli yani devasa meblağım siz düşünün.

Bu arada maliyenin de kulağını çınlatmak lazım. Bu firmalar yılda ne kadar vergi veriyorlar?” dedi.

Asansör Bakimi 2

SADECE BAKIM DEĞİL KONTROL ÜCRETLERİ DE FAHİŞ FİYATLARA ULAŞTI”

Cengiz Tokullu adlı okurumuz da sadece asansör bakım ücretlerine değil yıllık kontrol ücretlerine de fahiş zamlar yapıldığına dikkat çekti.

Tokullu, “Peki her yıl ocak ayında yapılan Asansör kontrol ücretlerine ne demeli? Bakım, onarım yok. Yalnızca sistemin kontrolü var. Asansör durumuna göre uygunluk belgesi düzenliyor. Belediye kendi sorumluluğu ve yetkisinde olan bu görevi özel sektöre devrediyor. İlgili firmanın 4 duraklı asansör sistemi için 2025 yılına ait ücreti 3227,40 TL. Asıl tekel burada var” şeklinde yakındı.

Muhabir: SALİH KILINÇ