Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemodiyaliz tedavisi alan 75 hasta bulunuyor.
Hemodiyaliz hastaları haftanın 3 günü 4 saat hastaneye gelerek diyaliz makinesine bağlı kalıyor. Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan bir anket ile diyaliz alan hastaların yaşam kalitesinin düşük, kaygılarının da yüksek olduğu tespit edildi. Diyaliz hastalarının yaşam enerjisini yükseltmek ve tedavi alırken geçirilen sürenin daha verimli geçmesi için Uşak Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri eşliğinde hastalara çeşitli sanatsal faaliyetler yaptırılıyor.
Etkinlikler, Uşak Sağlık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde hayata geçiriliyor.
Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden, El Sanatları Eğitmeni Zarife Öztürk Çekçek ve Müzik Öğretmeni Özge Şahin İydir’in gayret ve çabaları sayesinde diyaliz hastalarının moral motivasyonları yükseliyor.
30 yaşında bir oğlunu ve iki eşini kaybeden böbrek hastası Naciye Çakmak, “Hocam bizlere boya yapmayı öğretti. 6 senedir diyaliz hastasıyım, babamdan irsi gelen bir hastalık, 4 kız kardeşiz hepimizde var bu hastalık aslen Kastamonuluyum ,ben çok acıların kadınıyım 30 yaşında oğlumu ve iki eşini kaybettim. Tek başıma yaşıyorum ,hocamız sayesinde resim yapmaya başladık evde de yapmayı düşünüyorum ama hocam yanımda olduğundan ondan daha da güç alıyorum boyama yaparken.” Dedi.
Naciye Teyze diyaliz hizmeti alırken, bir yandan da çanta baskısı yaparak şarkı söyledi.
Uşak Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Eğitmeni Zarife Öztürk Çekçek, diyaliz hastalarının el sanatları sayesinde moral ve motivasyon topladığını söyleyerek, “Naciye Hanım en enerjik hastalarımızdan birisi. Onun enerjisi bizlere de enerji katıyor. Buradaki çoğu hastamızla aile gibi olduk.” Dedi.
8 yıldır diyaliz hastası olan Galip Bulut, “8 yıldır hep burada tedavi oluyorum, ara sıra burada diyaliz alırken hocamız ile şarkı türkü söylüyoruz, rahatsız olduğumuzda çok şarkı söyleyemiyoruz ama söylediğimiz zamanlarda moral oluyor,memnunuz.” Dedi.
Uşak Halk Eğitim Merkezi Müzik Öğretmeni Özge Şahin İydir gitar çalarken, Galip amca da diyaliz tedavisi esnasında türkü söyledi.
Galip Amca ile türkü söyleyen Uşak Halk Eğitim Merkezi Müzik Öğretmeni Özge Şahin İydir “Galip Amcamızla güzel çalışmalar yapıyoruz. O bize genelde eşlik eden hastalarımızdan. Bazen tabi hastalarımızın durumları belli olmuyor. Bazen kötü oluyorlar ama bazen de o kadar enerjik oluyoruz ki birlikte çalışıyoruz, söylüyoruz, eğleniyoruz, gülüyoruz. Ben de onlara motive kattığıma inanıyorum. İnşallah da olabiliyorumdur. Bizim için çok önemli.” Dedi.
İlerleyen süreçlerde ise diyaliz tedavisi alan vatandaşlardan oluşan bir koro gösterisi ve el sanatları sergisi düzenlenecek.