Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Denetleme Komisyonu tarafından hastanede yapılan denetlemelerde sigara içtiği tespit edilen 9 personel,5 vatandaş ,4 stajyer öğrenci olmak üzere toplam 18 kişiye 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” gereğince 977 Türk Lirası idari para cezası yazılarak kendilerine tebliğ edildiği” belirtildi.
KAPALI ALANDA SİGARA İÇMEK YASAKTIR
Bu yasağa uymayan kişi ve işletmelere idari para cezası kesilir. Kapalı alanda sigara içilen işyerlerinde idari para cezası kesilir. Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 977 TL, kurallara uymayan işletmelere 13.532 TL’den 67.912 TL’ye kadar idari para cezası yazılır. Bu cezalar 2024 yılı içindir. 2025 yılında arttırılacaktır. Günümüzde Dünyanın birçok yerinde kapalı alanda sigara içilmesi yasaktır. Ülkemizde de 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun” ile sigara içilmesi noktasında bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Buna göre; 2008 yılında yapılan düzenlemeler ile kamuya açık tüm kapalı alanlar, 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait işletmelerde tütün ürünlerinin içilmesi yasaklanmıştır. İkamete mahsus konutlar için bu konuda bir kısıtlama yoktur. Ancak bu istisna haricinde tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır.
Kapalı alanda sigara içilmesi yasağının amacı sigara kullanmayan kişilerin başkalarının içtiği sigara dumanı vesilesiyle zarar görmesini engellemektir. Kapalı alanlarda sigara içilmemesi gerektiği birçok bilimsel çalışmanın da konusu olmuştur. Buna göre; sigara dumanında yer alan zararlı maddeler sigara içilen ortamın havasında ve yüzeylerinde uzunca süre asılı kalmaktadır. Bu da zaten zararlı olan sigarayı daha zararlı hale getirmektedir. Bu sebeplerden de kapalı alanda sigara içilmesi yasaklanmıştır.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/usakta-hastanede-sigara-icen-vatandaslara-ceza-yagdi