31Mart yerel yönetimler seçimine bugün itibarıyla 75 gün kaldı. Tüm yurtta olduğu gibi Uşak’ta da seçim hazırlıkları başladı.

Uşak’ta 36 yıllık meslek yaşamımda sonucunu 3 aşağı 5 yukarı kestiremediğim bir yerel seçim süreci yaşıyoruz. Zaten yapı olarak 75 gün öncesi “Seçimde falanca parti, filanca aday kazanacak” demeyi çok yanlış bulurum. Diğer parti ve adaylara saygısızlık kabul ederim.

Onun için bu yazıda sadece bugünün penceresinden bakarak güzel Uşak’ımızda bir seçim analizi yapmak istedim. BU seçimlerde bir isme dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu isim kazanır ya da kazanmaz. Ancak, Uşak’ta seçimin kaderini tayin edecektir şeklinde düşünüyorum.  Lütfen bu isme dikkat ediniz.

Şimdi sizleri rakamlara boğmadan filmi biraz geri sarıp 14 Mayıs Genel Seçimlerine götürmek istiyorum. 14 Mayıs Genel Seçimlerinde Uşak mücavir alan içerisine kalan mahallelerde yani belediye başkanlığı için oy kullanacak yerlerde bir can dostum tarafından yapılan bir araştırmadan bahsedeceğim.

Bu Eğer 14 Mayıs 2023 Genel seçimleri, Belediye Başkanlığı seçimi olsaydı, Uşak’ta oy dağılımı şöyle olurdu:

AK PARTİ (MEHMET ÇAKIN): 52786

CHP: (ÖZKAN YALIM): 40144

İYİ PARTİ (MUHAMMET GÜR): 31556

MHP( ?) : 13691

YRP (EROL KORKMAZ): 2326

Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor? Uşak'ı bu hafta nasıl bir hava bekliyor?

DEM/HDP (?): 2600

ZAFER PARTİSİ (?): 2700

MEMLEKET PARTİSİ: 1500

Belirttiğim gibi bu bir 2023 genel seçimlerini yerel seçim kabul etseydik, oy dağılımı nasıl olurdu? senaryosudur. Sandık beni her zaman yanıltmıştır.

Biz yine de senaryomuza dönelim:

Uşak’ta önde görülen parti

Bu senaryoda AK Parti önde görünüyor. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, tüm eleştirilerine rağmen mahalle aralarında yaptığı, pazaryeri, spor tesisler ve kültürel etkinlikler gibi projelerle vücudumuzdaki kılcal damarlar gibi Uşak’ın her tarafına ulaşmayı başarmış durumda. Son bir iki yılda başarılı bir performans sergiliyor.

Ancak, Uşak’ta AK Parti teşkilatlarının çok ilginç bir özelliği var. Genel seçimlerde 2 milletvekilliği garanti ve zaman zaman üçü zorlarken ilginç bir şekilde yerel seçimlerde yüzde 5-6 oranında oylarında bir düşüşü yaşıyor.

Sayın Yalım’ın şansı var ama işi çok zor

Gelelim senaryomuzun ikinci sırasındaki CHP Adayı Sayın Özkan Yalım’a; Sayın Yalım’ın seçilme şansı var mı? 

Evet var. İşi çok zor ama şansı var. Ama öncelikle CHP Uşak Örgütü ve tabanını konsolide etmesi gerekir. Burada birlikteliği sağlayarak sağ kesimden özellikle AK Parti ve İYİ Parti’den 7-8 bin civarında tepki oy toplaması gerekiyor. Bunun tek yolunun sağa açılmak olduğunu düşünüyorum.

Sayın Gür CHP tabanından oy toplamak zorunda

Daha önceki yazılarımda da belirttim. Her ne kadar 2 kez belediye başkanlığı ve milletvekilliği için 90’dan dönse de Muhammet Gür yabana atılacak bir aday değildir.

Ancak İYİ Parti’nin tepesinde yaşanan çalkantılar, istifalar, Uşak’ta tabanın tercihini nasıl etkileyecektir? Sayı Gür, karizması ve oy potansiyeli ile bu durumu lehine çevirebilecek midir? İlk açıklanan başkan adayı olmanın avantajlarını değerlendire biliyor mu? Göreceğiz.

Bu kez Gür’ün Belediye Başkanı olabilmesi için özellikle CHP tabanında oluşan tepki oylarını toplaması gerekiyor.

Bakın AK Parti tabanı demiyorum.  CHP tabanın oyların diyorum. Dikkat edin.

Peki, Uşak’ta AK Parti tabanında oluşan tepki oyları nereye gider?

Bu sorunun cevabını bulmak için yamın başlaına dönüyorum. Yukarılarda bir yerlerde “31 Mart yerel seçimlerinin kaderini bu isim tayin edcektir. Lütfen bu isme dikkat edinzi” diye bir uyarı yapmıştım. Hatırladınız mı?

İşte o ismi açıklıyorum.: Bahsettiğim isim; Genel başkanlığını merhum Necmettin Erbakan Hoca’nın oğlu Sayın Mücahit Erdoğan’ın yaptığı Yeniden Refah Partisi (YRP) Uşak Belediyesi başkan Adayı Akademisyen sayın Erol Korkmaz’dır.

Sayın Korkmaz ismini 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den Uşak Belediye Başkanı seçilen Sayın Nurullah Cahan’ın döneminde Başkan Yardımcılığı döneminde tanıdık. Beyefendi ve dengeli kişiliği ile hafızalarda iz bırakmıştı.

Bende yeni öğrendim. YRP Uşak’ta müthiş bir teşkilatlanma içine girmiş. Edindiğim bilgilere göre; kısa sürede üye sayısı Uşak’ta 1500’ü aşmış ve şu anda yaklaşık 3 bin civarında oy potansiyeli görünüyor.

“YRP kazanır. Sayın Erol Korkmaz seçimi alır, Uşak Belediye Başkanı olur” falan demiyorum.

Ama AK Parti tabanından tepki oylarını toplayabilir. Ayrıca edindiğim bilgilere göre; şu anda üçe bölünen Menzil Cemaatinin bir kolu da Türkiye genelinde YRP’yi destekleme kararı almış.

Bu tabloda kaç olursa olsun Sayın Korkmaz’ın toplayacağı tepki oyları seçimin kaderine büyük oranda etki edecektir diye düşünüyorum.

Muhabir: Salih KILINÇ