Mela Bedel Kimdir?  Ben sana gelemem şarkısı Mela Bedel Hakkında... Mela Bedel Kimdir? Ben sana gelemem şarkısı Mela Bedel Hakkında...

Uşak’ta faaliyet gösteren Okyanus Balıkçılık’ın sahibi Mehmet Ünal, av yasağının başlamasıyla salyangoz avcılığına yöneldi. Nisan yağmurlarını bekleyen salyangoz avcıları, yaklaşık 3 ay süren salyangoz toplama sezonunda gelir elde ediyorlar. Salyangozlar, bahçe kenarları, duvar dipleri ve su kenarlarını tercih ediyor yaşamak için. Kozmetik sanayinde kullanılan salyangozlar, yurtdışına ihraç ediliyor.

Balıkçı Mehmet Ünal, salyangoz avcılığı hakkında bilgiler verdi.

Dar gelirli aileler için bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Ünal, “Genellikle kozmetik sanayinde kullanılıyor. Dinar’da fabrikası var burada işleniyor. İşlendikten sonra yurtdışına ihracatı da yapılıyor. Dar gelirli aileler için bir gelir kapısı oluyor. Şu anda salyangoz toplamanın tam zamanı ama havalar yağmurlu gitmediği için çok fazla çıkmıyor. Fiyatı da iyi salyangozun kilosu 25 TL. 100 kilo toplandığında 2 bin 500 TL yapıyor. Bugünün şartlarında iyi bir para. Nisan yağmurlarını bekliyoruz. İşi olmayan insanlar için iyi bir gelir kapısı. Yaklaşık 2 buçuk 3 ay sürüyor sezon. Genelde sulak alanlarda oluyor salyangozlar. Ağaçlık alanlarda, çay kenarlarında ve mezarlıkların iç kısımlarında bulunuyor. Toplaması da zor değil. Kilo bazında salyangoz toplayıp getirenlerden salyangozları alıyoruz. Kaç kilo toplayıp getirdiyse 25 TL üzerinden ücretini veriyoruz. Herkes yapabilir bu işi. Hem zorluğu yok hem de ek gelir sağlıyor insanlara.” Dedi.

Muhabir: Ece Yıldırım