Uşak, son 12 yılın en kurak mevsimini bekliyor. Pek yakında ellerimizde bidonlarla çeşme başında suların gelmesini bekleyebiliriz. Suyumuzu tasarruflu ve özenli kullanmazsak susuz bir yaz yaşamamız kaçınılmazdır.
Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp de yaptığı açıklamada Uşak halkını suyu tasarruflu ve dengeli kullanmaya davet etti. Alp, kuraklığa karşı en büyük önlemin suyu tasarruflu kullanmak olduğuna dikkat çekerek, özellikle apartmanlarda bulunan su deposu, hidrofor gibi cihazların bakım ve onarımının yapılması gerektiğine dikkat çekti.
“Son 12 yılın en kurak ve en susuz mevsimini yaşıyoruz”
Alp, “Uzun zamandır su ile ilgili sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Yaklaşık 12 yıldır bir kuraklık dönemi yaşıyoruz. Fakat 12 yılın birikimi ile kuraklığı en yüksek hissedeceğimiz yıllardan birisini yaşıyoruz.
İnsanlar yasadıkları suyu mecburen tüketeceklerdir. Vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan su için insanlar geçmişte de günümüzde yaşam alanlarını suya en yakın noktalara kurmuşlardır. İşte bu yüzden antik kentlerin içerisinden temiz su kaynakları akıp geçerdi.
Günümüzde de elektrikli pompalar gibi suyu kolayca aktaracak cihazlar olunca şehirlere yerleşimler arttı ve nüfus çoğaldı. Daha küçük yerlerde insanlar suyu taşıyarak temin edebildikleri için su kullanımını dengeli bir şekilde yaparak az ve öz kullanıyorlar. Köy yerlerinde su tüketimi kişi başına günlük 60 litre civarında olurken büyük şehirlerde su kullanımı günlük 250 litrelere çıkmaktadır.
Şunu özellikle ifade etmekte büyük yarar görüyorum: Uşak’ın bulunduğu bölgede birkaç yıldır, harita ve meteorolojik veriler suyun ve yağışın çok az ve kıt olduğunu gösteriyor. Haritalarda Uşak’ı en az yağış alan koyu kahverengi iller arasında olduğunu görürsünüz. Bu da bize Uşak’ın zorlu ve kurak yıllar geçireceğinin habercisidir. O zaman ne yapmak gerekiyor? Suyu tasarruflu ve doğru bir şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi.
Sadece tasarruf tedbirleri yeterli olmayacağına da dikkat çeken Alp, “Geçmiş yıllarda bu mevsimlerde Küçükler Barajında yüzde 30 civarında su varken bugün bu oran yüzde 10’lara kadar düşmüştür. Bu yüzde 10’unun bir kısmının da kullanılabilir olmadığını düşünürsek o yüzden geçmiş yıllara göre barajdaki suyumuz bu yıl üçte bir daha da azdır.
Kuyulardaki sularımızın seviyesi yağış olmadığı için daha da aşağı seviyelere iniyor. Birçok kuyu kullanılamaz hale geldi. Bu yüzden Uşak halkı suyunu doğru, dengeli ve optimum şekilde kullanmak zorunda.,
Suyu doğru ve ihtiyacımız kadar kullanmadığımız takdirde ne olur? Su bulamadığımız anlar fazlalaşır. Geçen yıl Ağustos ve Eylül ayı başlarında çeşitli arızalar ve suyun yönlendirmesinde yaşanan problemler nedeni ile birkaç hafta süren bir su sıkıntısı yaşamıştık. Bu bize bir işaretti” ifadesini kullandı.
“Su kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?”
Alp, “Buradan önerim: kentimizde apartmanlarda yaşayan insanlarımızın su depolarını kontrol ettirmeleri, bakım, onarım ve temizliğini yaparak su depolarının devreye grip girmediğini kontrol etmelidir. Ayrıca suyu test ettirip, şebeke suyu olmadığı zaman depodaki suyu nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenip daha dengeli bir su kullanımı sağlamalıdır.
Suyu tasarruflu kullanmanın çeşitli yöntemleri vardır. Örneğin; bir insan banyo yaparken 200 litre su harcamaktadır. Biraz dikkat ederse bu miktarı 100 litrenin altına çekmek mümkündür.
Damlatan çeşmelerin bakım ve onarımının yapılması, rezervuar dediğimiz anlık su boşaltım sistemlerinin 10 -12 litrelik su kapasiteli olanların yerine 5-6 litrelik rezervuarlar tercih edilmelidir.
Diş fırçalarken ve el yüz yıkarken en tasarruflu şekilde su kullanmaya özen göstermelidir.
Su tasarrufuna dikkat etmezsek, bidonlarda su biriktirmeye başlayacağız ve elimizde bidonlarla suların gelmesini beklemeye başlarız. Bunun için Uşak halkı içme ve kullanma suyunu doğru kullanma yönündeki çabayı kendi göstermek zorundadır.
Sanayi tesisleri falan yoğun bir şekilde kullandığı doğrudur. Ancak öncelikle biz Uşak halkı olarak içme ve kullanma sularımızı optimum düzeyde kullanmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.
İlgili idarelerin de sanayi sularının optimum kullanılması için gerekli yaptırımları uygulamasında fayda vardır” diyerek sözlerine son verdi.
(SALİH KILINÇ / HABER)