Bağımlı insanlarımızı yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı olan YEDAM merkezî ilimizde de Uşak  Işık Mahallesi Gediz Uluyolu Sk. No:18, (Ala Cami karşısında) tarihi bir binada hizmete vermekte.

Bizde yeşil Sivaslı internet Haber Sitesi olarak Uşak’taki YRDAM’ın işlevi hakkında Psikolojik Danışman ve Yeşilay Uşak Şube Başkanı Feyze Güler ile bir röportaj gerçekleştirdik ve YEDAM hakkında kendisinden bilgiler aldık. İşte röportajımız:  

86Bd5873 Bec9 45Da B410 8C12267B86F8

Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Nedir?

YEDAM olarak tütün, alkol, madde, internet ve kumar oynama ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzenlerinin onarılmasını ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesini destekliyoruz.

·       YEDAM hizmetlerini ayaktan sürdürmektedir.

·       Yatarak tedavi yapılmamaktadır.

·       Randevu sistemi ile çalışılmaktadır.

·       Gizlilik esasına bağlı çalışılmaktadır.

·       Hizmetlerimiz ücretsizdir.

YEDAM’a nasıl başvurulur?    

         

Çevrenizde bağımlı olduğundan şüphelendiğiniz kişiler varsa, 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

YEDAM, Türkiye’nin her şehrinde 107 noktada ve KKTC’de de hizmet vermektedir.

Yedem (2)

Kimlere hizmet veriyoruz? 

·       12 yaş ve üzerindeki kişilere

·       Aile ferdinin bağımlılık durumundan etkilenen ailelere

·       Alkol, tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı konusunda destek almak isteyen veya ayaktan müdahale hizmetimizden yararlanmak isteyenlere

·       Kişiyi tedaviye yönlendirmek için gerekli yöntemleri öğrenmek isteyenlere hizmet verilir.

Yedem (3)

YEDAM’da klinik psikolog ve psikolog ne yapar? 

Bireysel Danışmanlık ve Psikoterapi: YEDAM'larda klinik psikologlar ve psikologlar, bağımlılıkla ilgili sorunlarla bireylerin karşılaştığı durumlarda bireysel terapi ve danışmanlık hizmetleri sunarlar. Bu hizmetlerde, bağımlılıkla ilişkili zorluklar, duygusal sorunlar, aile ve ilişki problemleri gibi konularda destek sağlanır.

Grup Terapiler: Klinik psikologlar ve psikologlar, YEDAM'larda bağımlılıkla mücadele eden kişiler için grup terapiler gerçekleştirmektedirler. Bu çalışma sayesinde bağımlılıkla mücadele eden bireyler arasında destek, paylaşım ve motive edici bir ortam sağlanır.

Bağımlılık Değerlendirmesi ve Tedavi Planlaması: YEDAM'larda görev yapan klinik psikologlar ve psikologlar, bireylerin bağımlılık düzeyini değerlendirir ve uygun tedavi planlarını oluştururlar. Bu süreçte, bireyin bağımlılık türü, şiddeti ve kişisel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir tedavi planı hazırlanır.

Aile ve Yakınlarına Destek: Klinik psikologlar ve psikologlar, bağımlılıkla mücadele eden bireylerin aile üyelerine ve yakınlarına da destek sağlarlar. Bu destek, bağımlılıkla nasıl başa çıkılacağı, iletişim becerileri, sınırların belirlenmesi gibi konularda rehberlik içerir.

Eğitim ve Farkındalık Programları: YEDAM'larda görev yapan psikologlar, bağımlılıkla ilgili eğitim ve farkındalık programları düzenlerler. Bu programlar, toplumda bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık yaratmayı, riskleri ve önlemleri vurgulamayı amaçlar.

Koordinasyon ve İşbirliği: Klinik psikologlar ve psikologlar, YEDAM'larda multidisipliner bir yaklaşımla çalışırlar. Diğer sağlık profesyonelleri, sosyal hizmet uzmanları, rehabilitasyon uzmanları vb. ile koordinasyon içinde olup, bireylere en etkili ve kapsamlı hizmeti sunmaya çalışırlar.

 Yedem (4)

1.     YEDAM’da sosyal hizmet uzmanı ne yapar?

Sosyal Destek Hizmetleri

Birey ve ailelerin sosyal uyum ve yaşam becerilerini geliştirme amacı ile danışan ve ailesi ile yüz yüze görüşme, sosyal etkinlikler düzenleme, İŞKUR ve İSMEK ile koordineli çalışma, iş birliği görüşmeleri yürütme ve kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmeler yapılmaktadır.

Sosyal Hizmet Uzmanlarımız Birey ve Ailelerin İhtiyaçlarına göre aşağıda belirtilen alanlarda müdahalelerde bulunur;

·       Boş zamanları değerlendirme

·       Arkadaş ilişkilerini düzenleme

·       Yaşadığı çevre ile başa çıkma

·       Aile ilişkilerini düzenleme

·       Çalışma konusunda destek sağlama

·       Eğitim sürecinde destek verme

·       Meslek edinme sürecine katkı sağlama

·       Sağlık güvencesi olmayan kişilere bu konuda destek verme

·       Ekonomik sorunlar için destek sağlama

·       Barınma ihtiyacı konusunda destek verme

·       Yaşamsal zorluklarla mücadele

·       Fiziksel sorunlar için destek sağlama

·       Yasal sorunlarla mücadelede destek verme

·       Sosyal becerileri geliştirme

Yedem (5)

2.     YEDAM’a müracaat profil dağılımı nasıldır?

YEDAM'a başvuran kişilerin profilleri, çeşitli başvuru türlerine göre farklılık gösterir ve başvuranların profilleri genellikle bağımlılıkla mücadelede farklı ihtiyaçlara sahip olan bireylerden oluşur.

Yedam başvuru kritleri şöyledir:

Bağımlılıkla mücadele eden bireyler (alkol, madde, kumar, internet bağımlılığı vb.).

Bağımlılıkla mücadelede destek arayan aile üyeleri ve yakınları.

3.     Alkol bağımlılığı nedir?

Alkolizm olarak da bilinen alkol bağımlılığı, hayatın her kesiminden insanı etkileyen bir hastalıktır. Alkol bağımlılığının tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, genetik ve davranışsal faktörlerin tümü hastalığa yakalanmaya neden olabilir.

Alkol bağımlılığının gerçek bir hastalık olduğuna dikkat etmek önemlidir. Beyinde ve nörokimyada değişikliklere neden olur, bu nedenle alkol bağımlılığı olan bir kişi eylemlerini kontrol edemeyebilir.

Alkol bağımlılığı çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Hastalığın şiddeti, bir kişinin ne sıklıkla, ne kadar süredir içtiği ve tükettiği alkol miktarına göre değişebilir. Bazı alkol bağımlıları gün boyu çok içerken, bazıları zaman zaman ayık kalabilir.

Madde bağımlılığı nedir?

Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.

Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.

 Yedem (6)

Kumar bağımlılığı nedir?   

Kumar, bir bireyin daha da değerli bir şey elde etme umuduyla değerli bir şeyi riske atmasıdır. Kumar bağımlılığı, kişinin hayatını olumsuz etkilemesine rağmen kumar oynamaya devam etmesi duyduğu için kontrol edilemez bir dürtüdür. Kumar bağımlılık yapar çünkü beynin ödül sistemini uyuşturucu veya alkol gibi uyarır. Aslında, kumar bağımlılığı dünya çapında en yaygın dürtü kontrol bozukluğudur.

Geçmişte, psikiyatri topluluğu genellikle kumar oynamayı bir bağımlılıktan ziyade bir zorlama, yani fiziksel zorunluluktan ziyade yoğun bir dürtü tarafından motive edilen bir davranış olarak görüyordu. Bununla birlikte, araştırmalar kumar bağımlılığının alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığına başlangıçta düşünülenden çok daha fazla benzediğini ortaya çıkardı.

Tütün bağımlılığı nedir?

Tütün, dünyada en çok suistimal edilen maddelerden biridir. Nikotin, tütündeki temel bağımlılık yapan kimyasaldır. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000'den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Hastalık kontrol ve önleme merkezleri, tütünün yılda 6 milyon ölüme neden olduğunu tahmin ediyor. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

Yedem (7)

Uşak Sivaslı Karahallı ve Banaz ilçelerinde kesinti Uşak Sivaslı Karahallı ve Banaz ilçelerinde kesinti

İnternet bağımlılığı nedir?

İnternet bağımlılığı, kişinin internet kullanımıyla ilgili aşırı ve kontrolsüz bir dürtüye sahip olması ve bu kullanımın kişisel, sosyal, akademik veya mesleki işlevselliğini olumsuz yönde etkilemesi durumunu tanımlar. İnternet bağımlılığı, günümüzde giderek artan bir sorun haline gelmiştir ve birçok kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir.

·       İnternet bağımlılığının belirtileri:

·       Kontrolsüz İnternet Kullanımı

·       Çevrimiçi Olma İhtiyacı

·       Diğer Faaliyetlerden İnternet Kullanımına Kayma

·       Sosyal İzolasyon

·       Fiziksel Sorunlar

·       Ruhsal Sorunlar.

·       İnternet Kullanımının Gizlenmesi

4.     YEDAM’da grup terapileri nasıldır?

YEDAM'larda (Yeşilay Danışmanlık ve Destek Merkezleri) grup terapileri, bağımlılıkla mücadele eden bireyler için önemli bir destek ve tedavi yöntemi olarak kullanılır. Grup terapileri, bağımlılıkla mücadelede bireysel terapiye ek olarak veya bağımlılıkla ilgili konularda destek ve paylaşımı teşvik etmek için düzenlenir.

YEDAM'larda yapılan grup terapileri genellikle deneyimli terapistler veya danışmanlar tarafından yönetilir. Terapistler, grup içindeki dinamikleri yönetir ve katılımcıların güvenliğini sağlarlar. Grup terapileri, bağımlılıkla mücadelede etkili bir destek ve tedavi yöntemi olarak kabul edilir ve bireysel terapiye ek olarak veya onunla birlikte kullanılabilir.

YEDAM Atölye nedir?

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nde bulunan YEDAM Atölye bir ayaktan rehabilitasyon merkezidir. YEDAM kapsamında hizmet alan riski yüksek grupların, psikososyal düzeyde belirli bir erişime ulaşabilmesi için sosyal uyum ve iş becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Kurulacak atölyedeki kursların branşları danışanların kültürü, yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda belirlenmektedir. Tekrar kullanmayı önleme ve iyileşme grup çalışmaları düzenlenmesi ve atölye çalışma alanlarının oluşturulması ile sosyal hayata katılımları artırılmaktadır.

YEDAM Atölye’de danışanların;

·       Boş zamanlarını zevklerine uygun etkinliklerle değerlendirmek, riskli ortamlardan uzak durmalarını sağlamak,

·       Ruhsal sorunlarını azaltmak ve kişisel özelliklerini geliştirmek, böylece tekrar madde kullanma ihtimallerini azaltmak,

·       Tekrar maddeyi kullanmayı önleme becerilerini artırmak, böylece bağımlılığın tekrarlamasını önlemek,

·       Sosyal ve yaşamsal becerilerini geliştirmek, böylece toplumsal adaptasyonunu sağlamak,

·       Meslek edinme becerilerini geliştirmek, böylece kendi hayatlarını sürdürebilmelerine katkıda bulunmak,

·       Danışanı destek sistemi içerisinde tutmaya devam etmek amaçlanmaktadır.

Güncel Atölyeler

YEDAM Atölye'lerde yürütülen güncel atölyeler ise;

·       Resim Atölyeleri: mandala boyama, taş boyama, maket boyama, tuval boyama, seramik boyama, bez çanta boyama.

·       El Sanatları Atölyeleri: makrome, ahşap maket yapımı, ahşap şekillendirme, filografi, takı tasarım, pul sanatı.

·       Mutfak Atölyeleri: gastronomi, pastacılık.

·       Spor Atölyeleri

·       Grafik Tasarım Atölyeleri

·       Bitki Atölyeleri: bitki ekme, yetiştirme, terrarium yapımı.

Bağımlılık nedir, tanı kriterleri nelerdir?

Bağımlılığı tanımlamak gerekirse; bağımlılık aniden gelişen bir hastalık değildir. Bir dönem ve döngü içinde seyretmektedir. Yavaş yavaş gelişir. Kişi bunun farkına vardığı zaman genelde bağımlılık gelişmiş olur. Bunun için kişinin bağımlı olup olmadığı erken fark edilirse tedavinin başarıya ulaşma ihtimali daha yüksektir.
 
Bağımlılığın kriterleri vardır. Bunlardan bahsetmek gerekirse; 

  • Son bir yıl içinde ne sıklıkla madde ya da alkol kullandığına,
  • Maddeyi ya da alkolü kestiğinde; uykusuzluk, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, titreme gibi belirtilerden bazılarına yaşayıp yaşamadığına,
  • Kullandığı için hayatındaki başka etkinliklerden vazgeçme durumuna (hobiler, sosyal ilişkiler, aile ziyaretleri gibi),
  • Beden veya ruh sağlığını olumsuz etkileyip etkilemediğine,
  • Kullanımın aile, arkadaşlık ilişkilerine veya okul-iş hayatından herhangi birisine olumsuz etkileri olup olmadığına,
  • Gündüz saatlerinde dahi kullanımın olup olmadığına,
  • Maddeyi kullanma yöntemine de bakılarak, bağımlılık değerlendirilir.

Bir kişi, 12 aylık süre içinde bu kriterlerden en az 3 tanesini karşılıyorsa, bağımlılık gelişmiş demektir. 

Bağımlılık bir irade meselesi midir?

Bağımlılıkta doğru bilinen yanlışlardan biri de bağımlılığın bir irade meselesi olduğu, iradesi zayıf olan kişilerin bağımlı olacağı düşüncesidir. İradesi olanların, bu sorunu yaşamayacağı düşünülür. Unutulmaması gereken herkesin bağımlı olabileceğidir.

Her insan tek ve biriciktir. Dolayısıyla bireysel özellikler de kişiden kişiye değişecektir. Kişilik bu bireysel özelliklere göre şekillenir. Madde kullanımını tetikleyen pek çok kişisel ya da çevresel faktör olabilir. Bu nedenlerden birisi de kişilikteki bazı özellikler olabilir. İradenin bir kişilik özelliği olduğunu düşünebiliriz. Bağımlı kişinin böyle bir sorunu olabileceği gibi, herhangi kişilikle ilgili bir sorunu olmadığı halde bağımlılık geliştirmiş olması da mümkündür. Böyle bir durumda doğrudan kişilik ve bağımlılık arasında bir ilişkiden bahsetmek doğru olmayacaktır.

Madde bağımlılığını geri kalan bütün neden ve etkilerden soyutlayarak irade meselesi olarak görürsek soruna gereken önemi vermemiş, sorunu küçümsemiş oluruz. Böyle bir durumda doğru çözüme ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Örneğin sigara içen birisini ele aldığımızda, hayatının geri kalan alanlarında iradeli olan ama istediğinde sigara içmeye son veremeyen birisi iradesiz midir? Bu durumda iradesiz olduğunu değil, kontrolünü kaybettiğini söylemek daha doğru olabilir.

Bir kere bağımlı olduğunuzda kullandığınız madde kendi benliğinizden daha önemli bir hale gelir. Bu anlamda bağımlılık insanın kendi varlığını bir bütün olarak sürdürmesine engel olur. Kendi benliği yerine kullandığı maddeyle bir bütün olmuş yeni bir varlık oluşmuş olur ve bu nedenle bu maddeden ayrılmak oldukça zordur.

Yedem (8)

Bağımlılık tamamen iyileşir mi?

Bağımlılık, şeker hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez ama düzelir. Tedaviye uyum sürecinde şeker hastalarının uyuşturucu madde kullananlara kıyasla tedaviye daha uyumsuz olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Fakat uyuşturucu madde kullanımında hastalığın tekrarı sadece fiziksel sorunlardan ibaret değildir. Sosyal, ekonomik ve adli sorunlar da beraberinde gelir. Diğer hastalıklara kıyasla uyuşturucu madde kullanımı, kişinin kendisinde ve ailesinde büyük yıkıma yol açtığı ve yaşam kalitesini düşürdüğü için hastalığın tekrar etmesi daha önemli hale gelir.

 

5.     Bağımlılık tedavisinde başarı oranı nedir?

Bağımlılık tedavisinde kişinin tedaviye uyumu ve kişinin motivasyonu oldukça önemlidir. Alkol ve madde kullanıcıları ‘bu hastalığın bir tedavisi olmadığı' düşüncesindedir. Bu yanlış bir düşüncedir! İstekli ve kararlı olmak tedaviyi mümkün hale getirir.

Bağımlılığın tedavisi uzun bir süreç gerektirir. Kişi tedavide ne kadar uzun süre kalırsa başarılı olma ihtimali de o kadar artmış olur. Başarılı bir sürecin devamı için kişinin kendisine bağımlı olduğunu hatırlatması, tedaviye uyum göstererek süreci yarıda kesmemesi gerekir. 

Tedavinin başarılı olmasını etkileyen en önemli faktör ise kişinin istekli ve kararlı olmasıdır. Tedavi süresince kişinin hayatındaki değişimlere ailenin de uyum sağlaması gerekir. Bu nedenle ailenin desteğinin sürece etkisi büyük önem taşır.  

Tedavinin türü kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle kişinin neye ihtiyacı olduğu, içinde bulunduğu çevre ve riskler göz önünde bulundurularak en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kişinin tedavi sürecinde profesyonel destek almasının iyileşme şansını arttırdığı unutulmamalıdır. 

İyileşmek için sadece kullanılan maddeyi bırakmak yeterli mi?

İyileşmek için maddeyi bırakmak ilk adımdır ancak tek başına yeterli değildir. İyileşmek, değişmeyi gerektirir. Kişinin kendinde ve hayatında değiştirmesi gereken şeyler vardır.

Bağımlılık, kişide bir süreç içinde gelişir. Nasıl ki bağımlılığın gelişmesi için bir süreç gerekiyorsa, bağımlılıktan kurtulmak da bir değişim süreci gerektirir. İnsanlar en çok bu noktada tedaviden korkarlar. Çünkü değişim, korkutur. Kişiler, davranış biçimlerini değiştirmek zorunda kaldıkları noktada, geri adım atabilirler. Bu noktada, kişileri değişime yönelik motive etmek gerekir. Motivasyon süreci, tedavinin önemli bir parçasıdır.

Kişinin, değişim sürecine girmeden sadece maddeyi bırakması ve uzaklaşmaya çalışması geçici çözümler getirir. Kalıcı olarak bir çözüm getirmez. Bağımlı ailelerinden sıkça duyulan, "1 ay bırakmıştı ama sonra tekrar başladı" gibi cümleler, tam olarak bununla ilgilidir. Kişi, maddeyi bıraktığı zaman, bütün süreç tamamlanmış gibi davranır, ancak asıl önemli olan tekrar başlamamak için sarf edilen çabadır.

Bağımlılıkta iyileşmenin ilk süreci, kullanılan maddenin bırakılması ile vücudun arınmaya başlamasıdır.

Maddenin bırakılmasını, maddeden uzak durma süreci izler. Maddeden uzak durmak her zaman kolay olmayabilir. Kişinin, hayatında büyük değişiklikler yapması gerekebilir. Örneğin; madde kullandığı ortamlardan uzak durmak, birlikte madde kullandığı arkadaşlarıyla görüşmemek, madde temin ettiği kişilerin ona ulaşmaması için telefon numarasını değiştirmek gibi günlük hayatını etkileyecek birçok değişiklik yapması gerekir. Bazen kişiler yaşadıkları çevreyi bile değiştirmeyi düşünebilirler.

Kişinin bu değişikliklere uyum sağlaması ve bunları sürdürebilmesi, tedavinin devamlılığı açısından çok önemlidir. Maddeyi bırakma sürecinde, maddeyi hatırlatacak en ufak bir durumdan bile kaçınılmalıdır. Çünkü kişi kendisi maddeyi bıraksa bile, beyni istemeye devam eder. Beynin isteklerine karşı koymayı öğrenene kadar, yapılması gereken şey; tehlikelerden uzak durmaktır.

İyileşme süreci, kişinin maddesiz bir yaşamla bütünleştiği ve değiştiği bir süreç olarak görülmelidir. Kişi kendini tanımaya ve anlamaya başlar ve madde kullanıma neden olan etkenlerin farkında olarak, bunları değiştirmeye çalışır. Aynı zamanda görülen ruhsal sorunlarıyla da baş etmeye başlar. Böylece, yaşadığı ruhsal sorunların çözümünü maddede aramaması gerektiğini öğrenir. Maddenin, kendisinde yarattığı etkileri öğrenir. Tekrar kullanmaya başlamaması için gerekli bilgi ve beceriyi kazanır. Beyninin madde isteğine karşı koymayı öğrenir. Böylece dış dünyaya kendini hazırlar, çünkü her zaman hayatında tetikleyici unsurlar ve riskler olacaktır.

Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi nedir?

Bursa ve Diyarbakır’da olmak üzere iki Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi vardır. Bu merkezlerde alkol ve madde bağımlılarına ücretsiz yatılı tedavi uygulanır.

Danışanın kullandığı maddeden arındırma tedavisini tamamlamış olması ve herhangi bir yoksunluk bulgusunun olmaması koşuluyla; Yeşilay Danışmanlık Merkezinden (YEDAM), Alkol ve Madde Tedavi Merkezinden (AMATEM), Çocuk Ergen Alkol Madde Tedavi Merkezinden (ÇEMATEM) sevk yolu ile kabul edilir.

Bireyin kendisinin ve ailesinin rehabilitasyon tedavi modelini kabul etmesi, yataklı servisin kurallarına uyacağına dair taahhütte bulunması beklenir.

Bireyin rehabilitasyon programına alınmasına engel fiziksel veya psikolojik bir rahatsızlığın olmaması gerekmektedir.

Bağımlılık konulu kitap önerileri

Yeşilay Yayınları

·       Sağlıklı Yaşam

·       Tütün Bağımlılığı

·       Teknoloji bağımlılığı

·       Kumar bağımlılığı

·       Alkol bağımlılığı

·       Madde bağımlılığı

·       Genç Yetişkinlikten Ebeveynliğe Ruh ve Beden Sağlığı

·       Bağımlılıkta sosyal hizmet uygulamaları

·       Yeşilay Danışmanlık Merkezi Araştırmaları Kitabı

·       Yeşilay Danışmanlık Merkezi Araştırmaları – 2

·       Renklerini Yeniden Kazananlar

·       Bağımlılık Bilimi Alanında Akademik Yayın Rehberi

·       Bağımlılık, Tanı, Tedavi, Önleme

·       101 Soruda Bağımlılık

·       Dijital Ebeveynlik

·       Tütün Kontrolü ve Ticaret İhtilafı

·       Türkiye'de Uyuşturucu Madde Bağımlılığı: Önleme Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı

·       Apaçi Gençlik

·       Men-i Müskirat

·       Türkiye Davranışsal Bağımlılık Çalışmaları Bibliyografyası

·       Bağımlılık ve Tedavisi Temel Kitabı-Kültegin Ögel

·       Bağımlı Aileler İçin Rehber-Kültegin Ögel

Detaylı bilgi için https://www.yesilay.org.tr/tr/yesilay-yayinlari ve https://www.yesilaymarket.com/ adreslerine bakabilirsiniz.

Muhabir: SALİH KILINÇ