Hepimiz sokaklarda, parklarda, hatta bazen iş yerlerimizin önünde sokak hayvanları ile karşılaşıyoruz. Köpekler ya da birbirinden sevimli kedilerle sokakta bazen uzun süre vakit geçirirken bazen de günlük hayatın koşuşturması içinde sadece başlarını okşamakla yetiniyoruz. Sokak hayvanları genellikle zorlu hava koşulları, trafikte yaşanan riskler ve açlık susuzluk gibi sebeplerle birçok zorlukla karşı karşıya kalırlar. Onlar şehrimizi bizimle paylaşan, bizleri kimi zaman zararlı haşerelerden veya vahşi hayvanlardan koruyan patili dostlarımız… Patili dostlarımıza sevgi, ilgi ve bakım sağlamak hepimizin görevi…

Peki, her gün yanından geçip gittiğimiz ancak hayatın temposu yüzünden çoğu zaman varlıklarını bile fark edemediğimiz sokak hayvanları için neler yapabiliriz? Daha önce sokak hayvanlarına hiç yardım etmediyseniz veya bu konuda nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki maddeleri uygulayarak pek çok patili dostumuzun hayatına dokunabilirsiniz.

Sahiplenin: Bir Sokak hayvanını sahiplenmek, hem hayvanların daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak hem de ailenize yeni ve çok sevimli birey eklemek demektir. Bu nedenle en güzeli evinizin kapılarını bir hayvana, bir can dosta açmanızdır. Sokakta gördüğünüz sahipsiz ya da zor durumda olan kedi ya da köpekleri, maddi ve manevi olarak hazırsanız sahiplenebilirsiniz. Bunların yanında sosyal medyadaki sahiplendirme sayfalarıyla iletişime geçebilir ya da barınakları ziyaret edebilirsiniz.

Yemek ve Su Temin Edin: Sokak hayvanları genellikle yiyecek ve su bulmakta zorluk çekerler. Özellikle sıcak yaz günlerinde susuzluk onlar için en önemli zorluk. Onlara temiz su ve uygun yemek temin etmek, hayatta kalabilmeleri için çok önemli. Mahallenizde, kapınızın önünde ya da hayvanların yoğun olarak yaşadıkları parklarda sabit su istasyonları oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için ihtiyacınız olan tek şey üst tarafından kesilerek genişçe bir kaba dönüştürebileceğiniz 5 lt’lik su şişeleri. Dışarı çıkarken yanınızda biraz kuru mama bulundurmak da güzel bir alışkanlık olabilir. Böylece acıkmış bir sokak hayvanı gördüğünüzde hemen besleme yapabilirsiniz.

Kedi-Köpek Evleri Yapın: Karton, plastik ya da tahtadan kedi-köpek evleri yaparak sokak hayvanlarının yaz-kış korunaklı bir yuvası olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle kar ve don olaylarının yaşandığı sıfırın altında hava sıcaklıklarında, yavru kedi ve köpeklerin barınmasına imkan tanıyan mukavva/tahta barınaklar yapıp bunları su geçirmez malzemelerle kaplayabilirsiniz. Elinizde yeterli malzeme yoksa boş bir karton kutuyu naylon poşetle kaplayıp yan yatırabilir ve kısa süreli de olsa sokak hayvanları için korunaklı bir ortam yaratabilirsiniz.

Hasta Hayvanlara Yardımcı Olun: Yaralı veya hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz onu yalnız bırakmayın. Sokak hayvanlarının başına gelebilecek her türlü kaza ve hastalık durumunda en yakın veteriner kliniğinden destek alın.

TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Gül yarın Uşak’ta TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Gül yarın Uşak’ta

Barınaklara Destek Olun: Barınaklarda sevgiye, ilgiye muhtaç birçok hayvan dostumuz var. Örneğin alerjiniz nedeniyle hayvan sahiplenemiyorsanız barınakları düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca barınaklara yapacağınız mama bağışları sayesinde çok daha fazla hayvanın ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız battaniyeler ve eski gazeteleri de barınaklara götürebilirsiniz.

Temkinli Olun: Kış aylarında özellikle kediler sıcak olması nedeniyle araçların motorlarına girerek orada uyur. Bu yüzden arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Yemek Artıklarını Ayırın: Sokak hayvanları için mama almak ya da barınaklara yardım etmek bütçenizi zorluyorsa kedi ve köpeklerin yiyebileceği yemeklerin artıklarını çöpe atmayın. Özellikle et, makarna ve süt ürünleri gibi atıklarınızı ayrı bir kutuda sokak hayvanlarına vererek beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Sevgi Gösterin: Sokakta yürürken karşılaştığınız hayvanlara karşı duyarlı olun. Başını okşayın, sevgi ve şefkat gösterin. Tüm canlılar için sevgi temel ihtiyaçtır. Sevginizi ve şefkatinizi onlardan eksik etmeyin.

Unutmayın, her birimizin yaptığı küçük bir iyilik bile sokak hayvanlarının yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabilir. Haydi, hep birlikte onlara daha iyi bir dünya sunalım. Onlar da bu dünyanın bir parçası ve daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyorlar.

(SALİH KILINÇ / HAZIRLAYAN)

Editör: Seher ZEYBEK