Sağlık Bakanlığı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda 732 milyar 562 milyon 378 bin TL oalrak kabul edildi. Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “86 milyon vatandaşımızın sağlıklı bir şekilde yaşaması, hastalıklardan korunması, sağlıklı yaşlanması ve hastalandığında tedavi imkânlarının sağlanması için, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, AK PARTİ iktidarlarında sağlıkta büyük değişim ve dönüşümleri hayata geçirdik. Bugün sağlıkta bazı problemlerimiz olsa da aldığımız mesafe çok önemlidir. Bir başka ülkeye gittiğimizde ilk aklımıza gelen soru can ve mal güvenliğiyle ilgilidir, ikinci soru ise "Sağlık problemi yaşarsam bu ülkede kendimi nasıl güvende hissedebilirim?"dir. Bu pencereden bakıldığında, AK PARTİ iktidarlarında 112 acil sağlık hizmetlerini tüm yurt sathına yaydık, ambulans sayımızı tam 9,6 kat artırarak 618'den 5.986'ya çıkardığımız gibi, paletli ambulans, uçak ambulans, helikopter ambulans ve deniz ambulanslarını devreye sokarak kırsal kesimde yirmi beş-otuz dakikada, kentsel kesimde de on beş-yirmi dakikada vakalara müdahale edebilir hâle geldik. AK PARTİ iktidarlarıyla beraber, mazot parası ödenerek alınan ambulans hizmetleri dönemine son verilerek vatandaşların hiçbir zaman sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, hatta, Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın hizmetler hızlı bir şekilde ve ücretsiz verilir hâle geldi. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Şimdi sizlere soruyorum: Sağlık hizmetlerinde bizim kadar hızlı, yaygın ve ücretsiz hizmet veren dünyada kaç tane devlet vardır?” dedi.
“Ambulans hizmeti Avrupa ve ABD’de ücretli Türkiye’de ücretsiz”
Güneş, “Eğer bugün Almanya'da özel sağlık sigortanız yoksa, ambulans çağırdığınızda kırmızı kod değilse onun parasını vermek zorundasınız. Yine, Amerika Birleşik Devletleri'nde aynı durum söz konusudur. İşte, ülkemizi diğer ülkelerden farklı yapan durum, her türlü vakada ambulans hizmetinin ücretsiz olması. Bugün ihtiyaç hasıl olduğunda -tüm vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik statülerine bakılmaksızın- uçak ambulanslar, helikopter ambulanslar rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Sağlıktaki değişim ve dönüşümlerden bir tanesini de birinci basamak sağlık hizmetlerinde hayata geçirdik. Sağlık ocağı sistemine son verilerek aile hekimliğine geçildi, aile hekimlerimiz hizmet verdiği vatandaşları daha yakından tanır hâle geldi. Gebe ve bebek takip oranları artmış, aşılamada hem antijen çeşitliliği oranları artmış hem de başarı oranları yüzde 95'lerin üzerine çıkmış, anne ve bebek ölümlerinde dramatik bir şekilde düşüş yaşanmıştır.
Önleyici sağlık hizmetleri adına sağlıklı yaşam merkezleri hayata geçirilmiş, KETEM birimlerinin sayısı artırılarak kanser vakalarını erken evrede yakalama imkânı sağlanmış, son dokuz buçuk ayda 5,4 milyon vatandaşımız taramadan geçirilmiştir. Kapalı alanlarda sigara kullanımı yasaklandığı gibi sigara bırakma poliklinikleri kurularak sigarayla mücadelede önemli mesafeler kat edilmiştir” ifadesini kullandı.
“Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarında önemli düzenlemeler gerçekleştirdik”
Tedavi hizmetleri konusuna da değinen Güneş, “24'ü şehir hastanesi olmak üzere tam 757 hastane ve 414 hastane ek binası yaparak yüzde 6,4 olan nitelikli yatak oranını yüzde 80'lere; 869 olan yoğun bakım yatak sayısını tam 28 kat artırarak 24.836'ya çıkardık. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Hem otel konforunda hem de tıbbi cihaz bakımından donanımlı, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin altyapısını oluşturduk.
Sağlık insan gücümüzü kamuda 257 binden 842 bine çıkardık. Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarında önemli düzenlemeler sağladığımız gibi çalışanlarımıza karşı şiddetin önlenmesinde önemli kanuni düzenlemeleri ve yaptırımları hayata geçirdik. Aynı zamanda hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın malpraktise bağlı mağduriyetlerini ortadan kaldırmak adına önemli kanuni düzenlemeleri hayata geçirerek doğrudan dava açılmasını önledik.
Bütçeden sağlığa ayrılan payı yüzde 2,5'tan yüzde 7'lere çıkardık. Merkezî yönetim bütçesinden sağlık hizmetlerine 2024 yılında tam 779,6 milyar TL kaynak aktarmaktayız. Önümüzdeki beş yıllık kalkınma planında en önemli hedeflerimizden bir tanesi de silah sanayisinde ve savunma sanayisinde olduğu gibi ilaç ve tıbbi cihaz sanayisinde yerlilik ve millîlik oranını artırmak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz.
OECD ülkelerine göre fert başına ayrılan sağlık harcamalarımızın düşük olduğunu, 100 bin kişiye düşen hekim veya hemşire sayısının az olduğunu iddia edebilirsiniz ama tecrübeli ve azimli hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız sayesinde ve aynı zamanda ekonomik hizmet ve mal alımlarıyla katbekat daha iyi sağlık hizmeti verdiğimizi 2020 yılında yaşadığımız Covid sürecinde dünyada yaşayan 100 binden fazla vatandaşımızın bu süreci Türkiye'de geçirmesi ve Türkiye'ye getirilmesinden anlamaktayız. Önümüzdeki yıllarda eksiklerimizi de gidererek sağlıkta daha iyi yerlere gelerek vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermeye çalışacağız.
Sağlık hizmetlerimizin bu seviyeye gelmesinde büyük emek ve gayretleri olan tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.
(SALİH KILINÇ / HABER)