AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, yaşadığı tartışmalarla TBMM’nin en popüler Milletvekilleri arasına adını yazdırdı. Aynı zamanda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan Güneş’in kravatı ve ayakkabılarının bedeli, Komisyon Üyesi CHP malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında tartışmaya neden oldu.

Ağbaba, komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı 2024 yılı bütçesi görüşülürken ücretli öğretmenlerin maaşının yetersiz olduğunu dile getirdi.  ücretli öğretmenlerin maaşı için tartıştı.

Güneş ve Ağbaba’nın tartışması TBMM tutanaklarına şöyle kaydedildi:

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Güneş, büyük bir potu kırdın, düzeltmiyorsun da devlet memurlarına... Ne demek "devlet memuru" gibi?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Yok, yok, düzelttim, düzelttim; hakaret etmiyorum, hakaret etmiyorum.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Gitsin, ne yapalım. Maşallah üniversite hoca mı bıraktınız? Dünyanın en ünlü bilim adamlarını üniversiteden attınız, KHK'yle bilmem neyle. Bir gecede Siyasaldan 35 hocayı attınız. Boğaziçini kendinize benzettiniz. Kayyum atadınız Boğaziçine, daha konuşuyorsun. Ne demek "devlet memuru"?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Çalışkan, verimli pek çok hoca vardır.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Niye attınız? Örneğin, İbrahim Kaboğlu'nu niye

attınız? İbrahim Kaboğlu'nu niye attınız? Cem Say'ı niye attınız? Boğaziçindeki hocaları niye attınız? Onun cevabını versenize.

Şimdi, tabii, eğitime ayrılan kaynaktan başlayayım, daha sonra Malatya'yla ilgili konuşacağım. Eğitime ayrılan kaynak maalesef, her geçen gün düşüyor. 2016 yılında 17,8 iken 2024 yılında ayrılan pay yüzde 11,9'a gelmiş durumda. Eğitim hizmetlerinin özelleştirilmesi hızla devam ediyor. 2013 yılında eğitimden memnuniyet yüzde 70 civarındayken 2022 yılında yüzde 60'a düşmüş durumda. Eğitime aktarılan kaynaklar azaldıkça kamu okullarının yerini özel okullar aldı. Bu okullarda çalışan öğretmenlerin çalışma koşullarına bakıldığında korkunç manzaralarla karşı karşıya kalıyoruz. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin koşulları her geçen gün kötüye gidiyor, basına yansıyan haberlerini de hep beraber görüyoruz. Öğretmenlerin çoğunluğu asgari ücret civarında ücret alıyor. Öğretmenlerin taban maaş talepleri var fakat ısrarla görmezden geliniyor. Öğretmenler yıllık sözleşmelerle çalıştırılıyor, ertesi sene sözleşmenin yenilenmeyeceğinden korkan öğretmenler pek çok mobbinge katlanmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerin düşük ücret nedeniyle ek işler yapmak zorunda kaldıklarını hep beraber biliyoruz. Elden maaş alma...

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ya, eskidendi, o pazarda öğretmenler soğan, patates satıyordu...

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sen nerede yaşıyorsun ya, sen nerede yaşıyorsun?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Veli Ağbaba, Allah aşkına... Sen eskide kalmışsın.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Elden maaş alma, sigortaların eksik yatırılması gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bir ülkede yetişmiş insan gücüne bu kadar eziyeti olmaz. Öğretmenlerin birçoğu hâlâ ek iş yapmak zorunda.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Eskiden limon satanlardı, limon.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Sayın Güneş, lütfen, insicamı bozmayalım.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Bakın, ücretli öğretmenler... Senin tuzun kuru, sen bilmezsin. Bak, İsmail Güneş, ben sana bir ücretli öğretmen tablosu çizeyim, öğren biraz.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ben hepsini biliyorum.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Haftada azami otuz saat ders verebiliyorlar, ders saati 61 TL, bir ayda eğer haftalık otuz saat çalışırlarsa alabildikleri maksimum ücret 9 bin TL; senin ayakkabı paranı karşılamıyor İsmail Güneş, kravat paranı karşılamıyor, hâlâ karşıma geçmiş konuşuyorsun. Ağırlıklar daha az, derse giriyorlar, örneğin haftalık yirmi saat derse giren bir öğretmen 5 bin civarında alıyor, haberin yok senin.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Ücretli öğretmenleri çevirme şimdi, normal öğretmenleri söyle.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Dokuz ay çalışan bir ücretli öğretmen sadece iki ay tam ücret alabilmekte, tatillerde ek dersler ödenmemekte, SGK'leri ayda on altı, yirmi gün arası ödenmekte. MEB bünyesinde on beş, yirmi yıl, hatta yirmi beş yıl çalışan öğretmenler bulunmakta.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK