Antik dönemden bu güne Hitit, Frigya, Kimmer, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetlerinde bulunan bir havalide yer almaktadır.

Uşak Tarihi Araştırmacısı Ömer Aşçı, bizleri yine Uşak tarihinin bilinmeyen dönemlerine götürüyor. Sevgili Ömer, bu araştırmasında Sebaste Antik Kenti’nin kuruluşunu değişik bir açıdan anlatıyor.

Sebaste Şehrini ilk Augustus Caesar kurmuş

Sebaste Şehri Havalisinde tarihte ilk olarak Hitit İmpratorluğu olup deniz kavimleri göçü/Dor Göçü sonrasında Frigya kurulmuş,Kimmerler tarafından yıkılan Frigya toprakları Lidya sınırlarına dahil olmuştur. Lidya Devleti yıkılarak Pers hakimiyetine girmiştir.Pers İmparatorluğu ise Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.Roma İmparatorluğu Anadolu’da da Yunan ticaret kolonileri kurarak yayılmacı bir politika izlemiştir.

Bergama Kralı Attalos’un krallığını “vasiyetiyle” Roma’ya verilmiş ve Batı Anadolu’da Asya Eyaleti’ni kurulmuştur.(M.Ö 129).

Sebaste Antik Kenti; Roma İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk imparatoru Augustus Caesar (MÖ 27-MS 14)tarafından kurulmuştur.

Saveste (1)

Marcus Antonius, Octavian sunduğu cinsel hizmetler karşılığı evlatlık edinilmiş

Augustus; Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü Jül Sezarın evlatlığıdır. Marcus Antonius, Octavian'ın Sezar tarafından evlat edinilmesinin altında yatan nedenin, onun Sezar'a sunduğu cinsel hizmetlerle ilişkili olduğunu ima etmiştir.

Roma'da dünyaya gelen Augustus'un imparator olmadan önceki adı Gaius Octavius idi. Latince ’de ki saygıdeğer anlamına gelen Augustus sözcüğünün Yunanca'da ki karşılığı Sebastus'tur.

Bu nedenle kente Augustus’un adının verildiği kesindir.

Roma İmparatorluğu, MÖ.129'dan MS.1453 yılına kadar Anadolu'nun hakimidir.

Roma İmparatorluğu içerisinde Sebaste ismiyle anılan kentler şöyledir;

Frigya Sebastesi;Uşak-Selçikler

Sivaslı’da hafriyat kamyonu 1 otomobili metrelerce sürükledi Sivaslı’da hafriyat kamyonu 1 otomobili metrelerce sürükledi

Klikya Sebastesi/Elaiussa Sebaste ; Mersin- Erdemli

Sebasteia; Günümüz Sivas şehri

Filistin Sebastesi; Nablus- Samarya

Sebastepolis ; Tokat-Sulusaray Yunanca b harfinin v sesiyle telaffuz edilmesi nedeniyle Türkçe olarak sevaste okunmaktadır. Günümüzde Sivas ili ve Uşak İli Sivaslı İlçesi isimlerini Sebaste Antik Kentinde almaktadır.

Editör: Seher ZEYBEK