Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu

Κ.ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ isimli arkeolog ’un  Uşak dan Işıklı (Çivril)'e : Asia Minor arkeolojik yolculuğu isimli eserinde anlatıyor:

BÖLÜM:2: İŞGALCİ YUNAN ANATOLU TARİHİNE AİT ANTİK ESERLERİ ÇALIP YUNANİSTANA TAŞIYOR

YUNAN İŞGALCİLERİN ANTİK ESER HIRSIZLIĞI;

Yunan askerlerinin işgal ettikleri bölgelerdeki antik parçaları götürdüklerine dair bir fotoğraf -Greek soldiers in Anatolia, dismantling ancient artwork to take it to Greece. (1919-1922)

Arkeolog ve coğrafçılar Uşak’ı Timenu thire (Timenos kapıları) adlı antik şehrin yerine yerleştiriyorlar.

Bu şehirden Pausanias(MS 2. yüzyılın sonlarında yaşamış Lidyalı gezgin ve coğrafyacı) Periegesis tes Hellados (Yunanistan'ın Tasviri) isimli eserinde bahsediyor. Bu isim de antik mezarlıklarda da rastlanır.

Uşak’ta bulunan antik kitabelerde bu ismin rastlanmasından Uşak’ta bu antik kentin var olduğunu anlaşılır. Yine de bu kitabe ve mezarlıklar başka yerlerden getirilmiş olabilir.

Zaten Uşak’ta antik kalıntılar görünememektedir. Yine de Timenu Thire antik kenti Uşak olduğu veya Uşak’a yakın bir yerde olduğunu düşünmek mantıklıdır.

TEMENOTHYTİA İSMİNİN KÖKENİ NE BAKACAK OLURSAK KUTSAL KAPI ANLAMI ÇIKAR. BÜYÜK İHTİMALLE ROMA DÖNEMİNDE(PAGAN) BÜYÜCÜLÜK MERKEZİ VEYA BİR TANRIYA İTHAF EDİLMİŞ KUTSAL BİR TAPINAĞIN OLMASI MUHTEMELDİR.

Yazarın görevi, yanı antik kalıntılar hakkında tetkik araştırma yapmak ve toplamak Uşak’tan başlıyordu. İzmir’e gönderilmek üzere tetkik etmemiz gereken eserler az değildi.

UŞAK'TAN TOPLANAN TARİHİ ESERLERİN İZMİR'E GÖNDERİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR,MUHTEMELEN ORADANDA YUNANİSTANA GİTMİŞ OLMALI..

Çeşmelerin çoğunda Camilerin duvarlarında yerleştirilmiş birde harabe edilmiş Ermeni kilisesinin bahçesinde duran antik mezarlık kitabeleri vardı.

KAYNAK:Αρχαιολογικόν ταξείδι εις Μ. Ασίαν: από Ουσάκ (Τημένου θύραι) εις Ισικλή (Ευμενεία) Κ.ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK