“Ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan.”

Mankurt’un doğuşu da birçok kaynaklarda şöyle anlatılır:

“Mankurt” olarak adlandırılan kişi; Türk, Altay ve Kırgız efsanelerinde anlatılan bilinçsiz kölelerden biridir. Kimi kaynaklarda işkence olarak da geçen bu teknik, oldukça bilinen ve uygulandığı sıklıkla anlatılan bir yöntemdir. Yöntemin özeti, başı tamamen kazınan kişinin kafasına ıslak deve derisi geçirilmesi suretiyle, bu halde güneşe bırakılan kişinin deri kurudukça kafaya ve beyne dayanılmaz acılar yaşatmasıdır. Bu şekilde aklını ve bilincini kaybeden kişi, mankurt haline gelir ve sorgusuz sualsiz her istenileni yapacak kıvama gelir. Bir çeşit köleye dönüşür.

Uşak’ta zehir tacirlerine bir darbe daha Uşak’ta zehir tacirlerine bir darbe daha

Bilmeyen iki gözüm okurlarım için “mankurt” kelimesinin tanımını da yaptıktan sonra Euro 2024 Avrupa Şampiyonası’nda milli takımımınız başarısının önüne geçen Merih’in yaptığı bozkurt işareti mevzusuna dönelim.

Mekanı cennet olsun. Neşet Ertaş baba “Bir anadan dünyaya gelen Yolcu” adlı türküsünün bir bölümünde şu dizeler yer alır:

“İnsandan doğanlar insan olurlar

Hayvandan doğanlar hayvan olurlar

Hepsi de bu dünyaya gelirler.”

Ben de bu felsefeye inandığım için öyle çok kurttu, aslandı, kartaldı, kanaryayaydı” aslımı pek hayvanlara dayatmayı sevemem ve bu tür işaretlere rağbet etmem.

İsteyen işaretleri yapsın karışmam da. Şimdi Merih’in bozkurt işaret yapmasının milli takıma ne faydası oldu? Kendisi iki maç ceza aldı. Hareketi maçın önüne geçti. Belki de bu olay yüzünden milli takım Hollanda maçına konsantre olamadı. Ondan yenildi. Ne bileyim? Bir şeyler oldu işte.

BU ÜLKEDE BOZKURTLAR MI DAHA ÇOK MANKURTLAR’MI?

Benim Merih’e asıl kızgınlığım, bu ülkedeki mankurtların bozkurtlardan da devrimcilerden de İslamcılardan da Atatürkçülerde daha fazla sayıya ulaştığını kanıtlaması olmuştur.

Son 3 gündür herkes Merih Demiral adlı futbolcunun bozkurt işareti yapmasını konuşmuş ve bununla meşgul olmuştur.

Suriyelilerin Türk Bayrağı yakması Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Emeklilere yapılan yüzde 24 civarındaki zamcık, Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Pazarda limonun kilosun 80 TL, bamyanın 160 TL, taze fasulyenin 120 TL olması Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Uşak Belediye Başkanı Sayın Özkan Yalım’ın bir gazeteciyi tüm vatandaşlara açık olan belediye meclis toplantısından kovması, Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Oldubittiye getirilen Uşak’a tramvay yolu döşenmesi işi, Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Uşak’ın atık su tahlilleri üzerinden yapılan araştırmada; Türkiye’de eroin kullanımında 5’inci, metafetamin kullanımında neden 2’inci il olduğu Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

Uşak’tan yapılan ihracatın Mayıs ayında 25 milyon Dolar iken Haziran ayında niçin 19 milyon Dolar’a düştüğü Merih’in bozkurt işareti kadar konuşulmamıştır.

TDK'ye göre mankurt kelimesinin anlamı neydi?

“Ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan.”

“Atam bozkurttu, aslandı, kaplandı, kartaldı” derken atamızdan da uzaklaşmışız. Hepimiz birbirimize yabancılaşmışız. Birey olarak içerisinde bulunduğumuz toplumdan uzaklaşmışız.

Kısacası, hepimiz birer mankurt olmuşuz da haberimiz yok.

Muhabir: SALİH KILINÇ