Yetkililer ise OSB’ için hazırlıklara 2020 yılında başlandığını, fay hattı güncellenmeden önce gerekli zemin etütlerinin yapılarak sakınca olmadığına dair alınan jeolojik raporlar doğrultusunda yer seçiminin yapıldığını belirttiler.
Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) son Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye’nin yeni güncel fay hattı haritasını 5 Şubat 2025 tarihinde yayınlamıştı.
Haritada, Türkiye genelinde 485 diri fay hattı bulunduğu tespit edildi. MTA Diri Fay haritasına göre birinci derece riskli bölgeler:
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt olarak açıklanmıştı.
BANAZ SEGMENDİ OSB’NİN TAM ORTASINDAN GEÇİYOR
Uşak’ta 7 ve üzeri şiddetinde deprem üretebilme kabiliyetine sahip fay hattı ise Simav-Gediz fay hattının Murat Dağı üzerinden Banaz topraklarında uzanan 32 kilometrelik Banaz sekmendi olarak belirtildi.
Banaz ilçesine bağlı Kızılören köyü yerleşim alanın tam ortasından geçerek, Uşak Seramik Fabrikası’na kadar devam eden Banaz sekmendi, aynı zamanda burada 130 hektar alanda kurulması planlanan Banaz OSB’nin de tam ortasından geçiyor.
Yapımına 2020 yılında karar verilen Banaz OSB, Banaz ilçesine bağlı Kızılören ve Gedikler köyleri topraklarında 130 hektar alana yapılmasına karar verildi. Ankara-İzmir Karayolu üzerinde bulunan Uşak Seramik Fabrikası’nın kuzeyinde yapılması planlanan ve 68 parselde kurulacak fabrikalarda 1300 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Ancak, MTA araştırmalarına göre, Banaz OSB’nin kuruduğu alanın tam ortasından birince derece ve 7 üzeri şiddetinde deprem üretme kabiliyetine sahip “Banaz sekmendi” geçiyor.
BUNDAN 138 YIL ÖNCE BANAZ DEPREMİNDE 25 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
30 Eylül 1887 depremi, Banaz nahiye merkezi ile buraya bağlı köylerin tamamında, Uşak ve Gediz kazalarına bağlı köylerin ise bazılarında ağır hasara sebep olmuştur. Banaz nahiyesine bağlı bulunan köylerden on sekizi depremde tam bir harabeye dönmüş, bu köylerdeki evlerin önemli bir kısmı oturulamaz hale gelmiştir. Nahiyeye bağlı on iki köydeki hasar da azımsanamayacak derecededir. Gazetenin verdiği bilgilere göre; bu köylerdeki can kaybı sayısı 25’tir.
The Levant Herald gazetesinin İzmir muhabiri, bu on sekiz köyün ismini vermektedir:
Banaz, İslâmköy, Erciş (Güllüçam), Paşacık, Kaplangı, Duzluca, Yenice, Çolakra, Köse, Dumlupınar, Ulupınar, Samara, Küçük Oturak, Hatîpler, Çorum, Oğuz, Susuz ve Hasanköy’dü.
YETKİLİLER SAKINCA OLMADIĞINI SÖYLÜYOR
https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi haber Ekibi olarak görüştüğümüz ve adını vermek istemeyen yetkililer ise fay hattının Banaz OSB’yi etkilemeyeceğini belirterek nedenlerini de şöyle açıkladılar:
Banaz OSB yapılmasını düşündüğümüz 130 hektarlık bölge 2020 yılında seçildi ve kuruluş çalışmaları o tarihte başladı. O tarihte sizin “Banaz sekmendi” olarak tanımladığınız fay hattı, bölgenin içine girmeden Derbent köyüne kıvrılıp Uşak istikametine doğru ilerliyordu. Bölgenin zemin etüt incelemeleri ve jeolojik raporları da bu fay hattının yönüne göre hazırlandı.
Sonra, MTA’nın aktif fay hatlarını yeniden güncelleme çalışmaları sonucu fay hattı, bu kez güneye Banaz OSB’nin içine doğru uzandı. Bölgeden tek parseli alan E-bebek firması, burada üretim tesisi kurduğu takdirde bir zararın oluşup olmayacağını MTA’ya danıştı. MTA, tesisin projesinin revize ettiği takdirde hiçbir sakınca olmayacağı yönünde gr üş bildirince, projesini revize edip tesis kurma çalışmalarına devam etti.
Şu anda fay hattının Banaz OSB’de bir zarar vermesi söz konusu değil. Yatırımcılar, gönül rahatlığıyla burada üretim yapabileceği tesisler kurabilir.”
(ECE YILDIRIM / SALİH KILINÇ)