31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak seçimlere sadece 24 gün kaldı. Uşak Merkezde oy kullanacak 171 bin 426 seçmeni baz alarak yaptığımız çalışmada gidemediğimiz için köyleri de çalışma kapsamına alamadık.

Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

Bu seçimlere yürek dayanacak gibi değil. Oldukça heyecanlı ve başa baş gidiyor.

Uşak Seçim Anket 2

SEÇİM ÇEVRESİ SEÇİLECEK BELEDİYE MECLİS ÜYE SAYISI

UŞAK MERKEZ                                           28 + 3 kontenjan

PARTİ ADI     ALACAĞI OY     OY YÜZDESİ       ÇIKARACAĞI ÜYE SAYISI

AK PARTİ            59.700                % 34.83                   10        + 3 kontenjan

CHP                     58.500               % 34,13                   10       

MHP                     18.000               % 10,50                     3       

İYİ PARTİ             25.400              % 14,82                     4       

DİĞER                    9.826                % 5,73                     1  

 Not: Yeniden Refah Partisi ( YRP) önceki yerel seçimlerde Uşak’ta hiç seçime girmediği için simülasyon çalışmasında yer almamıştır)

Partilerin 31 Mart seçimlerinde alacağını tahmin ettiğimiz oy çalışmaları da diğer seçimlerde aldığı oyların karşılaştırılması ile simülasyon çalışması sonrası elde edilmiştir.

Yukarıda sonuçlarını açıkladığımız anket çalışmasına göre; AK Parti ve Belediye Başkanı Mehmet Çakın kıl payı farkla varış çizgine önde ulaşıyor.

CHP ve Özkan Yalım, ikinci sırada sadece burun farkıyla takip ediyor. Çakın ve Yalım’ı, çalışmamızda üçüncü sırada yer alan İYİ Parti ve Adayı Muhammet Gür ile arayı oldukça açmış durumda.

Başkan seçilebilmek için oldukça para harcayan ve efor sarf eden MHP adayı Sezer Ateş ise dördüncü sırada kalmış.

BU ÇALIŞMAYA GÖRE MEHMET ÇAKIN YENİDEN BAŞKAN SEÇİLİYOR MU?

Bu soruya cevap vermek çok güç. Evet, şu an itibarıyla yüzde 0,70 gibi bir farkla Uşak’ta AK Parti birinci ve Mehmet Çakın yeniden Belediye Başkanı seçilir gibi görünse de Uşak’ta öyle bir kesim var ki, bütün tahminleri ve çalışmaları çöpe attırabilir.

YSK verilerine göre; Uşak merkezde belediye başkanlığı seçimi için oy kullanacak seçmen sayısı 171 bin 426 kişidir. Sizlere sunduğumuz bu çalışmada belirtilen sayıdaki seçmenin yüzde 86’sı oy kullanacağını belirtirken hiçbir parti ve adaydan memnun olamayan ve kararsız olduğu için oy kullanmayacağını kaydeden yüzde24, 46 oranında bir kitle var.

Kalan 24 günlük süreçte Çakın veya Yalım’dan hangisi bu kararsız kitleyi etkiler ve sandığa gitmeye ikna ederse Uşak Belediye Başkanlığı koltuğuna o oturacaktır.

KOLTUĞA KİM OTURURSA OTURSUN ARTIK RAHAT EDEMEYECEKTİR

Çalışmamızın sonucunda yukarıda elde ettiğimiz tablo incelendiğinde artık Uşak Belediye Başkanı kim olursa olsun rahatça karar alamayacaktır.

Tablodaki oy dağılımına göre; başkanla 32 olan belediye meclis üyeliği dağılımında kazanan parti; başkan+10+3 kontenjan üyeliği = 14 üye elde edebilmektedir.

Muhalefeti oluşturan diğer 3 partinin meclis üye sayısı da 18’i bulmaktadır. Özellikle imar ve şehir planları ile ilgili kritik konularda muhalefet çok önemli rol oynayacaktır.

İL GENEL MECLİSİ ÇALIŞMAMIZDA DA AYNI TABLO ORTAYA ÇIKIYOR

Uşak İl Genel Meclisi için Uşak merkez ve köylerinin de katılımıyla 7 üye seçiliyor. Yukarıda çalışmamızın tamamen mücavir alan yani belediye hudutları içerinde oy kullanacak 171 bin 426 seçmeni kapsadığını sizlere arz etmiştik.

Ancak Uşak Merkez ve köylerinde 577 sandıkta toplam;190 bin 823 seçmen oy kullanacağı için burada elde ettiğimiz sonuç yanıltıcı olabilir diye düşünüyoruz.

Mücavir alan içerisinde seçilecek 7 il genel meclisi üyeliğini kapsayan çalışmada da merkezde birinci ve ikinci olan partiler 3 üye, diğer partilerden de 1 üye çıkmaktadır.

Toplam 19 üyesi olan Uşak İl Genel Meclisinde üye dağılımı da şu şekilde olmaktadır:

Banaz 3

Eşme 3

Karahallı 2

Sivaslı 2

Ulubey 2

Merkez ilçe 7

Muhabir: Salih KILINÇ