31 Ağustos 1922

5.Süvari Kolordusu, Batı Cephesi Komutanlığı’nın 30 Ağustos 1922 günü saat 06:00'da verdiği emirle Murat dağı kuzeyinden batıya ilerleyerek geçitleri kapatmakla görevlendirilmiştir. Bu görevin başarılması düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarla geri çekilme, kuvvet getirme ve yaralıları Uşak kısmına götürülmesinin engellemek açısından hayati önem arz etmektedir. T.B.M.M. Ordusu Batı Cephesi Komutanlığı 68.Karahisar Alayı 2. Bölük Komutanı Afyonlu İhtiyat Mülâzımı evvel/Üsteğmen Hamalzade Safter(Taşpınar) Bey'in 31 Ağustos 1922 günü Banaz-Uşak hattında yaptığı kahramanlık 23.Tümen Komutanı Halis(Bıyıktay) Bey tarafından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Fahrettin(Altay)'a takdirle bildirilmiştir.

12.Kolordu ve 5.Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva/Tuğgeneral Fahrettin(Altay)Paşa, 68.Karahisar Alayı 2. Bölük Komutanı Afyonlu İhtiyat Mülâzımı evvel/Üsteğmen Hamalzade Safter(Taşpınar) Bey'in Uşak Cephesi’nde gösterdiği kahramanlık verilen takdirnamede şöyle ifade edilmektedir:

“İslam Köyü’nden 12 inci Kolordu Komutanlığı’ndan

Minkarib/Mıngırab civarında 68 inci Karahisar Alayı (Çelikalay ) bir düşman kıtasının birkaç saat devam eden taarruzuna şiddetle mukavemet ve mukabelesi ile defederek Gediz’e yardıma gitmek isteyen bu düşmanı geriye ricaate mecbur etmiştir. Bu muharebede birçok zabitan ve efrat meyanında/arasında bilhassa Safter Bey’in gösterdiği şecaat/yiğitlik ve fedakârlığı fırka kumandanı Halis Bey kemali takdirle bildirdi. Bu takdirata iştirak eder ve umum Karahisar ahalisinin böyle evlatlar yetiştirdiklerinden dolayı arzı şükranı bir vecibe bilirim. Karahisar Süvari Bölüğü de Uşak’ın bir buçuk saat cenubunda/güneyinde olan Almacık Köyü’ne kadar yaptığı taarruz ve keşiften bu gece muvaffakiyetle ve bilâ zayiat/kayıpsız İslam Köyü’ne avdet etmiştir/dönmüştür. Karahisar’ın evlatları inşallah Uşak’ın da tahliyesi haberini tebşir eder/müjdeler. Elyevm/bugün tahtı işgalimizde/hâkimiyetimizde bulunan Derbent Tepesi ve Almacık dağından Uşak tarassut edilmektedir/gözlenebilmektedir.

Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

12.Kolordu Komutanı Fahrettin”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK