www.yesilsivasligazetesi.com'un yaptığı araştırmaya göre küçükbaş kurbanlıklar 15-20 bin TL arasında büyükbaş kurbanlıklar ise 120-200 bin TL civarında olacak.
Bu kadar verdikten sonra aldığımız kurbanlıklar öbür tarafta bizi sırtında taşıyıp karşıya geçirebilir mi?
Bence taşır. Hem de çok güzel taşır. Cepler bomboş, hepimiz hafiflemiş şekilde olunca niye taşıyamasın? Elbette taşır. Öbür dünyayı düşünerek Sırat Köprüsünden sağ salim geçmek istiyoruz. Gel gelelim bu pahalılık karşında birçok vatandaş kurbanlık hayvan alamaz ki. Onlar Sırat köprüsünü neyin üzerinde geçsin? Geçemezler ki…
Tavuk, horoz kesseler, onun bile kilosu 200 TL’den başlıyor. Bir Bektaşi babası balık almış. Evine giderken komşuları elinde balığı görünce dayanamamış sormuşlar:
- “Hayırdır Baba Erenler! Kurban olarak balık mı keseceksiniz?”
- “Evet” demiş Baba Erenler. “Bu yıl sırat Köprüsünü denizden geçeceğim.”
Bu fiyatlar karşısında ise vatandaşlar düşünmeden edemiyor. Küçükbaş hayvan yemi ortalama 500-600 TL iken büyükbaş hayvan yemi 800-900 TL’ye kadar çıkabiliyor Tabii ki bu yem maliyetiyle sınırlı değil saman silaj küspe veteriner masrafları derken fiyatlar doğal olarak yüksek seyrediyor
Ancak vatandaşın eline geçen ücret göz önüne alındığında durum daha da düşündürücü hale geliyor. Kurbanlık almak, çocuklara kıyafet almak ya da gelecek misafirlere ikram hazırlamak arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyorlarİşte tam da bu noktada, vatandaşların aklına; “Küçük kurbanlık alsam,acababeni Sırat Köprüsünden geçirir mi?" sorusu geliyor.
Bu düşünceyi her bayram çocukluğumdan hatırlarım. Babamla kurbanlık almaya giderken annem, kurbanın güçlü ve kuvvetli olmasını ister, “Alacağınız kurbanlık hayvan beni sırtında Sırat Köprüsünden geçirebilsin” derdi.
Şimdi büyükmü küçükmü düşünmek bir yana acaba kesebilecek miyiz? derdine düştük
Tam bu noktada aklıma Sayın Özkan Yalım’ın Uşak Belediye Başkan adayıyken, seçildiği takdirde zor durumdaki emeklilere yılda 12 bin TL Kurbanlık para yardımı vaadi geldi.
Hatırlarsanız; Sayın Yalım, seçim önü Uşak’ta ikamet eden ve geliri asgari ücretin altında olan emeklilere kurbanlık hayvan alabilmeleri için para yardımı sözü vermişti.
Kim haklı?Kim haksız?İşte bu noktada tartışmalar başlıyor Çoban mı haklı?Yoksa vatandaş mı?
Belki de bu sorunun cevabı, her iki tarafın da haklı olduğu bir gerçeklikte yatıyor.
NE DERSİNİZ?