Uşak’ta anneleriminiz ve ninelerimiz, pasta, kek gibi yiyecekleri bilmezken çocukları, torunları ve evine gelen dostları için bu yiyeceği kendi elleri ile hazırlayıp ikram etmişlerdir.

Bugün, tarifini vereceğimiz Uşak’a özgü “Gül Peksimeti” usulüne uyugun yapıldığı takdirde çocuklarımız hazır yiyeceklerden uzak tutacak lezzette bir yiyecek olduğunu iddia ediyoruz.

İşte Uşak Usulü Gül Peksimeti tarifi:

Malzemeler;

6 adet yumurta

1 yemek kaşığı toz maya

2 su bardağı ılık süt

1 yemek kaşığı tozşeker

3 çay kaşığı tuz

250 gr eritilip ılıtılmış tereyağı

Kafi miktarda un

Hazırlanışı:

Yumurtaları derin bir kabın içine kırın. Ilık sütü ve toz mayayı bir kaseye koyup tozşeker katın. Oda sıcaklığında 10 dakika bekletip köpürüp kabarmasını sağlayın.

Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu

Sütlü karışımı yumurtaların üzerine aktarın. Tuz ve eritilip ılıtılmış yağı ilave edin. Bir taraftan un ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden daha yumuşak ve hafifçe elinize yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. (hamur fırınlarda satılan ekmek hamuru kıvamında olmalı)

Hamuru toplayıp üzerini hafif nemli mutfak peçetesiyle örttükten sonra oda sıcaklığında en az bir saat bekletin ve mayalanıp kabarmasını sağlayın.

Dinlenen hamurdan bileğiniz kalınlığında uzun hamurlar hazırlayın. Hamuru keskin bir bıçakla 3-4 santim eninde dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Hamurları tepside de 30 dakika dinlendirin.

Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp isterseniz susam serpiştirin. Önceden 180 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Soğuk olarak servise sunun.

Afiyet olsun…

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK