Bu sorunun cevabını yine yerel Uşak Tarihi üzerine araştırmalar yapan Ömer Aşçı veriyor.

20 Ağustos 1922

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz öncesi Cebelibereket/Osmaniye Mebusu Topçu Binbaşı İhsan (Eryavuz ) Bey’den bir akşam yemeği ziyafeti tertip etmesini istemiştir. Sovyet Elçisi Semyon İvanoviç Aralov, Milli Müdafaa Vekili Kazım(Özalp) Paşa, Matbuat Genel Müdürü Ahmet(Ağaoğlu)Bey, İstanbul Mebusu Ali Rıza (Bebe)Bey ve Antep Mebusu Ali(Kılıç Ali)Bey bu davetin önde gelenleriydi. Binbaşı İhsan (Eryavuz ) Bey, Keçiören’deki evinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın taarruz fikrini açıkladığı 20 Ağustos 1922 günü yaşanılanları şöyle anlatmaktadır ;

“Nihayet söz, arifesinde bulunduğumuz Büyük Taarruz'a geldi. Başkumandan Paşa Yunan ordusuna taarruza karar verdiğini, hatta buradan yarın sabah doğruca cepheye hareket edeceğini bildirdi.

…Her iki tarafın ateş kuvveti karşılaştırıldı. Düşmanın ateş hattında on iki bölüğümüz bulunabileceği ve diğer bir, iki fırkasını menzil hatlarını muhafaza etmeye tahsis edeceği kabul edildi. Bizim ise on sekiz bölüğümüz harbe iştirak edecekti.

Buyuk Taarruzun 96 Yildonumu H3771 53D57 1

…Paşa, İstanbul Mebusu Ali Rıza Bey'e soru yöneltmiş, "Senin fikrin nedir?" diye sormuş.

Rıza Bey de, "Kazancı -Uşak tutulabilirse bunu büyük başarı sayarım" diye cevap vermişti. Bunun üzerine Paşa, "Sen mevcut araçlar ilerisine kifayet etmez, demek istiyorsun! değil mi? Düşmanın menzilinden terk edeceği mebzul vasıtalardan istifade edecek, bu taarruzla harbi mutlaka bitireceğim. Bunu bilmiş olasınız!" mukabelesinde bulundu.

…Şafak söküyordu. Başında boz renkte kuzu derisi büyük bir kalpak, sırtında gene boz renginde etekleri yerlere sürünen bir pelerin olduğu halde yarının muzaffer ve muvaffak kumandanı ayağa kalkmış, cepheye gitmek üzere otomobiline biniyor, bize de şu emri veriyordu, "29 Ağustos Perşembe sabahı bu vakitler harekât başlayacaktır. Benim cepheye gittiğim gizli tutulsun.”

Kaynak ve Notlar:

  İhsan Eryavuz, Kara Defter-Millî Mücadele ve Lozan(Atatürk'ün Silah Arkadaşı İhsan Eryavuz Anlatıyor),Düzenleyen: Kâmil Maman, Timaş Yayınları,İstanbul,2014,s.255

Uşaklı kadının Azrail’i eşi oldu Uşaklı kadının Azrail’i eşi oldu

  Kazancı Köyü; Günümüzde Bursa ili Kestel ilçesine bağlı Şükraniye Köyü olarak bilinmektedir.

Muhabir: SALİH KILINÇ