Dünya çapında bilinen jeolog Prof. Dr. Celal Şengör son zamanlarda çarpıcı ifadeleriyle tekrar gündeme geldi. Akademik başarılarıyla ve etkileyici yorumlarla dikkatleri toplayan Celal Şengör kimdir, nerelidir, kaç yaşında? İşte detaylar:

Celal Şengör

CELAL ŞENGÖR KİMDİR?

Doğum tarihi 24 Mart 1955 olan Şengör, İstanbul'da doğmuştur ve 69 yaşında. Türkiye'nin önde gelen jeologlarından biri olarak tanınan Şengör, birçok uluslararası akademik kuruluşta üyelikleri bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu ve Rus Bilimler Akademisi üyeleri arasında yer almasıyla önemli bir bilim insanı olarak kabul edilir. Mehmet Fuat Köprülü'den sonra Rus Bilimler Akademisi'ne seçilen ikinci Türk profesörü.

Jeoloji alanında yapısal yer bilimi ve tektonik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Şengör, Alman Jeoloji Derneği tarafından Gustav Steinmann Madalyası ile ödüllendirilmişti. Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi'nden şeref bilim doktoru unvanı almış ve 1990'da Academia Europaea'ya üye seçilmiştir. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyeliği, 1991'de Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyeliği kazanmıştır. Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülü'nü 1991 yılında aldı.

Galatasaray'ın Yeni Transferi Victor Osimhen Kimdir? Galatasaray'ın Yeni Transferi Victor Osimhen Kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlük görevini sürdüren Şengör, 23 Mart 2022'de son dersini vermiş ve 24 Mart 2022'de emekliye ayrıldı.

Kaynak: Haber Merkezi