Halen tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın salıverilmesiyle ilgili Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan krize tepki gösteren CHP Uşak İl Örgütü, Atatürk Anıtı önünde yaklaşık 3 saat “Adalet Nöbeti” tuttu.

Adalet Nöbeti esansınad bir basın açıklamsı yapan CHP Uşak İl Başkanı Sevinç Soyer Yazgan, “9 Kasım 2023 günü Yargıtay 3.Ceza Dairesinin aldığı karar ;Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama,yürütme ve yargı organlarını,idari makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağını hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek açıklıkta düzenleyen madde 153/6 hükümlerine aykırı olup yargı darbesi niteliğindedir.  

Mevcut hukuk sistemini Yargı darbesi ile değiştirme çabası niteliğinde olan ve Anayasa Mahkemesi kararını yok sayan bu karar Anayasa hükümlerinin yasama yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğunu hüküm altına alan 11. maddesine de aykırıdır.

Yargının bizzat kendisinin Anayasanın emredici kurallarını tanımadığı, yok saydığı bir ortamda hukuk devletinden söz edilemeyeceği gibi hiçbir vatandaşımızın da kendisini güven içinde hissetmeyeceği aşikardır” dedi.

“Tüm yurtta bu hukuk darbesine tüm haklılığımızla karşı çıkmaya devam ediyoruz”

Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi Ulubey’de okul servis araçlarına trafik eğitimi

Yazgan, açıklamasına şu ifadelerle devam etti: “Yargıtay 3.Dairesinin eliyle yapılan hukuk darbesi niteliğindeki bu vahim gelişmenin ilk anından itibaren

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel hukuk devletinin gereklerine uygun davranılması hususunda her türlü girişimde bulunmuş ve milletvekillerimizle birlikte TBMM’de adalet nöbeti başlatılmıştır. CHP olarak tüm yurtta bu hukuk darbesine tüm haklılığımızla  karşı çıkmaya devam ediyoruz. Sarayın ve AKP hükümetinin Anayasa Mahkemesini yok sayma ve onu etkisizleştirme çabalarına var gücümüzle itiraz etmeye devam ediyoruz.

Genel Başkanımızın da dediği gibi Anayasayı ortadan kaldırmak isteyenlere karşı sokaklarda, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz. 14 Mayıs 2023 tarihinde Hatay milletvekili seçilen Av.Can Atalay’a yapılan hukuksuzluğa son verin. Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayanlar,sadece Anayasal düzene karşı koymakla kalmadılar. Aynı zamanda Can Atalay’a karşı kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu da işlediler. Ve bu suçu her gün, her saat, her dakika işlemeye devam ediyorlar. Bu suça ortak olan zihniyetin adalet anlayışına asla ortak olmayacak ve bu adaletsizliğe hak yerini buluncaya kadar asla sessiz kalmayacağız.

Ülkemizde her geçen gün bir yargı krizi yaşanırken, hukuk ve adaletin yasalar ile değil koltuk sevdasına ve siyasi menfaatlere dayalı bir şekilde kişiden kişiye değişkenlik gösterirken buradan bir kez daha belirtmek isteriz ki; yargı iktidarın hesaplaşma alanı değildir. Yargı, AKP iktidarının kendi siyasi geleceği için hamleler yapacağı Bir kurum değildir. Bizler iktidarın bugüne kadar ki antidemokratik uygulamalarına nasıl karşı durduk ise; bugün ve yarın da en yüksek sesle ve mücadele gücümüz ile bu kalkışmaya halkımız, ülkemiz ve yarınlarımız için yine karşı duracağız.

Herkesi parti, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın hukuku, anayasayı ve bu demokratik mücadelemizi savunmaya, bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunuyor yaşasın adalet yaşasın demokrasi diyoruz.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK