Karahallı Kaymakamlığı tarafından hazırlanan "Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı'da" projesi çerçevesinde yapımına başlanan Clandıras tarihi su kemeri ile antik kent Pepuza arasındaki ahşap yürüyüş yolunun son etabı için çalışmalar başlatıldı.

3-3

Uşak İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü,  5,5 kilometre uzunluğundaki doğa, tarih ve inanç turizmi yürüyüş parkurunun ikinci ve son etabı için 2 Eylül tarihinde ihale düzenledi.

Usak Valisi Turan Ergun Doga Tarih Bir Arada Karahallida 003

İhale ilanında; “Karahallı İlçesi Clandras Su Kemeri ve Pepouza Antik Kenti Ahşap Yürüyüş Yolu ikinci Etap yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır” bilgisi verildi. 

Usak C P Antik Kenti

İhaleye katılmak isteyen isteklilerin; Ünalan Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Uşak İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü Merkez Uşak adresinden ya da 2762231270 – 2762120934 nolu telefon ve faks numarasından bilgi alabilirler. Ayrıca ihale dokümanının görülebileceği ve e-imza kullanılarak indirilebileceği internet sayfası      :https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/’ a da girebilirler.

İş bitimi için verilen süre 180 gün olarak açıklandı.  İhale son teklif verme tarih ve saati de 02.09.2024 - 10:30 Uşak İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü E-İhale Salonu olarak açıklandı.

Usak Valisi Turan Ergun Doga Tarih Bir Arada Karahallida 005“Bölgede 2500 yıllık bir tarih ayağa kaldırılacak”

Yürüyüş rotası içinde yer alan Clandras Köprüsü; Frigyalılar döneminden kalma tarihi bir köprüdür. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Lidyalılar döneminde Sardes'ten başlayıp Mezapotamya'ya ulaşan ''Altın Yolu'' denen, Persler döneminde yolun düzenlenip, İran'da Pers İmparatorluğu'nun başkenti Persepolis şehrine kadar uzatılıp, ''Kral Yolu'' adını alan, 2700 kilometrelik yol üzerinde bulunur. Frigya toprakları üzerindeki bu geçiş alanının Lidyalılar dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir. Günümüze ulaşan su kemeri ise Roma dönemi mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Yürüyüş parkuru 7.863 m uzunluğundadır.

Kuzey yükseklerini Karaçam saf meşcereleri oluşturur. Güneye indikçe kızılçam türleri kendini gösterir. Güneyde meşe meşcereleri ve en güneyde yüksek kesimlerde ardıç türleri yerini alır. Ardıç türleri saf meşcereler yanında meşe türleri ile de karışım yaparlar.

Alanda kuş türleri başta olmak üzere memeliler, sürüngen gruplarından canlı türlerini görmek mümkündür. Alanda yaygın olarak görülebilen büyük memeli türleri ise yaban tavşanı, sansar, kirpi, sincap ve yaban domuzudur.

Clandras- Pepouza Antik Kenti Ekoturizm Planı yürüyüş yolu Kavaklı- Karayakuplu köy yoluna 370 m. uzaklıkta, Denizli Merkezden 121 km, Uşak Merkezden ise 39 km mesafededir.

Clandras antik su kemerleri, Pepouza Antik Kenti ile Antik Kaya Manastırı arasında bir bağ kurulacak

"Doğa, Tarih Bir Arada; Karahallı'da" projesi çerçevesinde yapımına başlanan Clandıras tarihi su kemeri ile antik kent Pepuza arasındaki ahşap yürüyüş yolu projesi, Karahallı Kaymakamlığı tarafından hazırlandı.

Uşak’ta bir firma daha konkordato ilan etti Uşak’ta bir firma daha konkordato ilan etti

Burada, 5,5 kilometre doğa, tarih ve inanç turizmi yürüyüş parkurunun yapılacağı projeyle, bir yürüyüş rotası oluşturulacak ve Clandras antik su kemerleri, Pepouza Antik Kenti ile Antik Kaya Manastırı arasında bir bağ kurulacak. Tarihi 3 alan arasındaki yürüyüş yolu, yer ve yön tabelaları, seyir terası, kamelyalar ve fotoğraf çekme alanlarıyla zenginleştirilecek.

Proje alanındaki atıl su deposu binası da tadilata tabi tutulacak ve üzerine dinlenme için kamelya yapılacak. Sinevizyon odası, deneyimleme atölyesi, sergi salonu, çadır ve karavan kamp alanlarının kurulacağı projenin tanıtımı için de yoğun bir çalışma ortaya konacak. Tur şirketleri tarafından proje alanının tur destinasyonları içine alınması sağlanacak. Çadır kurulacak bölgede, misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanlar oluşturulacak.

Muhabir: SALİH KILINÇ