Röportaj yaptığımız Uşak'ın tanınmış balıkçılarından Mehmet Ünal, bu konuda bizlerle önemli bilgileri paylaştı. Ünal'a Ekim ayında hangi balığın tercih edilmesi gerektiğini sorduğumuzda, şu cevabı verdi: "Küçük balıklardan sardalya ve büyük balık olarak da yerli palamut tercih edilebilir. Ancak artık yılın her döneminde taze olduğu sürece her türlü balığı tüketebilirsiniz. Yaz ayları tatlı su balıklarının dönemidir ancak kış aylarında deniz daha bereketli olduğu için olabildiğince deniz ürünleri tüketmek önemlidir." Dedi.

Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi Uşak’ta Gaziler Günü Anma Programı Düzenlendi

Balık alırken nelere dikkat etmemiz gerektiği sorusuna Ünal, şu üç önemli kriteri paylaştı: "Balığın gözleri siyah olmalı ve mat olmamalı. Balığın derisindeki pullar dökülüyor vaziyette veya dökülmüş olmamalı, belirgin olmalı. Balığın solungaçları kırmızı olmalı. Balık, sağlıklı beslenmenin güvenilir bir kaynağıdır ve nereden geldiği bellidir." Dedi.

Balık ile süt ve süt ürünlerinin tüketimi konusunda bilinen yanlışlara da değinen Ünal, "Her gün balık tüketirken yoğurt da tüketiyoruz. Eskiden bu kadar araç ve soğuk hava depoları olmadığı için balıklar yolda heder oluyordu. Ancak şu an balıklar, soğuk hava depoları ile taşınarak tazeliğini koruyor. Bu nedenle balığın süt ürünleri ile tüketimi bir sorun yaratmaz. Taze balık süt ürünleri ile birlikte tüketilebilir ve zehirleme riski yoktur" dedi. Son olarak, Ünal, yarın için yeni bir sevkiyatın geleceğini ve denizden dün gece yakalanan balıkların tazeliğini koruyarak Uşak'a getirileceğini belirtti. Balık tüketiminin sağlık için önemli bir kaynak olduğunu ve kışın bolca tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Seher ZEYBEK