bilinçlendirme ve farkındalık amacıyla düzenlediği etkinlikte Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker , Ebe Ayşen Dönmez ve Ebe Hatice Kayrakçı kanser hakkında Sivaslı halkını bilgilendirdi. Dr. Şadan Ülker; “1- 7 Nisan Kanser Haftası” düzenlenen etkinlikler kapsamında kanser mücadelesinde erken tanının oldukça önemli olduğunu, kanser erken teşhis edildiğinde tedavinin ve yaşam kalitesinin arttırdığını belirtti. Sivaslı Toplum Yaşam Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker, vatandaşların senede bir kez tarama için başvuru yapmaları gerektiğini söyledi. Ülkemizde çoğu kişide kanser hastalığı görülmektedir. Kelime anlamıyla kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denmektedir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur.
Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker, konuyla ilgili kanseri erken farkedebilmemizle ilgili bilgi verdi. Dr. Ülker kanserin farkındalık kazanmasıyla ilgili;
"Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.
Yine gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve daha uzun süre maruz kalması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması bekleniyor.
%90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olan kanserlerin, çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyetin engellenmesi yolu ile günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçlarında:
➢ 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması
➢ 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması
➢ 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerimize yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir. " dedi.
Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker konuşmasına son olarak şu cümleleri ekledi; " Kansere karşı mücadelede “Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması” önemli diğer bir strateji olup, ülkemizde “Kanser Haftası” olarak kabul edilmiş olan Nisan ayının ilk haftası boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle kanserin önemine dikkat çekilmektedir. Her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta konuya ilişkin farkındalık yaratmak, taramalara katılımı artırmak için düzenlenen bu etkinliklerle halkı bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Ancak tüm bu çalışmaların yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanserle mücadelede akılda tutulması gereken bir unsur olup önemli kazanımlar sağlayacaktır. Unutmayın kanserin erken teşhisi tedavinizi çok kolaylaştırır. " dedi.
(LATİFE ORAL / HABER)