Yetkililer, özellikle küçükbaş hayvan üreticilerini mavi dil hastalığı konusunda uyardı.  

Yapılan uyarıda; “"Mavi dil hastalığı orbivirus grubundan bir virüsün neden olduğu ve tatarcık sineği dediğimiz clucoides sinek türü ile bulaşan bir hastalık çeşidi. Hastalığın birkaç serotipi bulunmakta olup, Ülkemizde en çok 4 ve 9 serotipi görülmektedir. Bu hastalık genelde viral bir hastalık olduğu için tipik bir seyir göstermektedir. Öncelikle yüksek ateşle başlamakta onun yanında ağız ve yanaklarda zamanla ödemler oluşmakta ve hatta dilde de ödem ve şişlikler meydana gelmektedir. Zaman zaman topallama ve yavru atmalarda görülebilmektedir" denildi.

Uşak Ürünköy Kavşağı’nda kaza Uşak Ürünköy Kavşağı’nda kaza

Mavi dil hastalığının bilinen bir tedavisi olmadığını belirten yetkililer, “Tek koruma yöntemi hayvanları önceden aşılamaktır.

Aşılama zamanı bizim için çok önemli. Çünkü aşı yavru atmaya neden olduğundan dolayı gebe dönmelerinde hayvanlara aşı uygulamıyoruz. Doğumlardan sonra aşılama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üreticilerimizin, hayvanlarında olası bir hastalık etmeni görmeleri halinde mutlaka İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya köylerde görev yapan tarım danışmanlarına haber vermelerini istiyoruz" dediler.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK