BMW, Honda ve Hyundai gibi otomobil markaları elektrikli araç teknolojilerinin yanı sıra hidrojenin gelecekteki rolünü de planlarına dahil ediyor. Hidrojenli araçlar günümüzde elektrikli araçların gerisinde kalmış gibi olsa da otomobil devleri 15 yıla kadar hidrojenli araçların kitlesel olarak yaygınlaşacağını öngörüyor ve planlarını ona göre yapıyor.
Hidrojenli Araba Nedir?
Hidrojenli araba, yakıt olarak hidrojen kullanan araçlara verilen bir isimdir. İçten yanmalı bir motor yerine elektrik motoruna sahip olduğu için tam elektrikli otomobil grubunda dahil ediliyor. Fakat çalışma prensibi elektrikli araçlardan farklıdır. Hidrojen yakıtlı araçlar, “yakıt hücreli araç” ve “yakıt hücreli elektrikli araç” olarak geçiyor. Hidrojenli otomobillerde elektrikli motor, batarya ve yakıt hücresi bulunuyor. Buna ek olarak egzoz çıkışı da bulunduğu için bu araçların hem elektrikli hem de içten yanmalı araçlarla benzerlik gösteriyor. Hidrojenle çalışan arabaların çalışma prensibi, yakıt hücreleri üzerine kurulu. Bu araçlarda motor, aslında elektrikle çalışıyor. Elektrikli araçlardan farklı olarak bu arabalar elektrik ile şarj edilmiyor. Hidrojen yakıtlı arabalarda bulunan depo, dolum istasyonlarında hidrojen ile dolduruluyor. Depodaki hidrojen ise elektriğe dönüşerek aracın çalışmasını sağlıyor.
HYUNDAI
Bu yıl Las Vegas’ta düzenlenen CES 2024 fuarında Hyundai’nin merkezi standı hidrojen ve şirketin plastik ve biyokütle gibi atık ürünlerden temiz enerji üretme çabası etrafında yoğunlaştı, ancak hidrojen ile ağır yük araçlarına güç sağlama kararlılığını gözler önüne serdi.
Hyundai, 2018 yılında Nexo’yu seri üretime geçirip piyasaya sürdüğü zaman bu teknolojiye erken yatırım yaparak hidrojenle çalışan araç satışlarında dünyanın en yüksek pazar payına sahip oldu. Tek bir yakıtla 400 kilometre gidebilen XCIENT Yakıt Hücreli kamyonu da üretiyor. Ancak CES’te, HTWO girişiminin çelik, inşaat, hava mobilitesi, denizcilik, robotik ve en önemlisi binek otomobil dahil olmak üzere Hyundai Grubu genelinde çok sayıda alanda hidrojen üretimi, depolanması, taşınması ve kullanılmasına odaklanacağını duyurdu.Hyundai özellikle ağır yük endüstrisinde hidrojenli araçların önemli bir pazar payına sahip olacağını öngörüyor.
HONDA
Honda Motor elektrikli araç döneminin bir sonraki aşamanın yakıt hücreli araçlar olacağını öngörüyor.Hyundai gibi Honda da hidrojen araştırma çabalarını şimdilik ticari araç ve sanayi sektörlerine odakladığını belirtiyor.
BMW
BMW kısa süre önce Münih’teki amiral gemisi fabrikasının 2027’den itibaren sadece elektrikli araç üreteceğini, ancak montaj hattının esnek ve diğer alternatif yakıtlara açık kalacağını duyurdu.
Hem Hyundai hem de Honda hidrojenli binek araçların kitlesel olarak ne zaman benimsenebileceğine dair kaba bir tahmin olarak 2040 yılını gösteriyor. Bu sürenin kısalması, yakıt ikmali altyapısının kritik kütleye ulaşmasının yanı sıra teknolojinin fiyatının müşteriler için daha makul bir seviyeye inmesine bağlı.