Koskoca Yunan Orduları Başkomutanı general Trikopis’i tek başına esir alan Afyonlu Ahmet Çavuş Kimdi? https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi olarak bu gizli kalmış kahramanı araştırdı.

Uşak’ın kuzeydoğusunda yer alan Elmadağ eteklerinde Yunan Başkumandanı General Trikopis’i ve maiyetini tek başına esir eden Ahmet Çavuş, Kurtuluş savaşından sonra 55 yaşına kadar Afyonkarahisar hapishanesinde başgardiyan olarak çalıştı. Sonra yaş haddinden emekli edildi. Emekliliğinden sonrada bir süre vilayet nokta bekçiliğinde görev yaptı. 18 Mayıs 1956 yılında da yaşama veda etti.

Büyük Taarruz ‘un pek bilinmeyen kahramanlarından biri de Afyonlu Ahmet Çavuş’tur(1890). 30 Ağustos’ta zafer kazanılır ancak Yunan Ordusu hala Anadolu topraklarındadır.

Tarih 30 Ağustos 1922. Mustafa Kemal Paşa Akşaşar’daki Birinci Ordu Karargahında bir yandan yazılı emirlerle harekatı idare ediyor bir yandan da esir alınan Yunan subaylarıyla konuşup düşmanın son durumu hakkında bilgi almaya çalışıyordu. O subaylardan birinin ağzından kaçırdıkları Başkomutanlık Meydan Muhaberesi için dönüm noktası olmuştur. Yorgun haldeki Yunan subayı Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya Yunan orduları Başkomutanı General Trikopis’in Türk askerlerinin çevirmek üzere olduğu çemberin içinde olduğunu itiraf ediyor. Bu itiraf üzerine Mustafa Kemal Paşa hızla Trikopis’i esir edilmesi emrini veriyor. Bu emir üzerine keşif birlikleri çıkarılır. 2 Eylül günü Başkomutan General Trikopis bir Türk birliği tarafından esir alınır. Bu esir alan birlik Afyon’lu Ahmet Çavuş’un birliğidir. Ahmet Çavuş’un birliği bir noktada karartı ve sesler duyar. Ahmet Çavuş’un üzerinde o sırada bombalar vardır. Eline bombaları alıp Yunanlıların olduğu yerin içine atlayarak “etrafınız sarıldı, teslim olun” der. Büyük şaşkınlığa uğrayan Yunanlılar kaçma girişiminde bulunurlar ama başaramazlar. Çaresizlik içinde teslim olmak zorunda kaldılar.

İşte Ahmet Çavuş’un kendi ağzından General Trikopis ile ilgili hoş bir anısı;

Resim Ahmet Çavuş, Esir Aldığı General Trikopis'in Kıyafetlerini Gururla Giyerken. Göğsünde Ise Bu Başarısıyla Aldığı İstiklal Madalyası.

BABAMIN OĞLU DEĞİL YA!

Keşif için üç kişi dağa (Elmalıdağ) tırmanmaya başladık. Yanımda saatli, tetikli, fitilli olmak üzere 11 bomba vardı. Arkamızdan da kırk kişi yollayacaklardı.

Alaca karanlıkta tepenin bir boyun noktasına vardığımız zaman, 5-10 zabitin oturduklarını gördüm. Derhal bombalardan birisini yakalayarak, davranmayın, teslim olun, diye haykırdım. Hepsi, ellerini kaldırdılar.

Arkadaşlarım da yanıma gelmişlerdi. Ben önümüzde duran bir zabitin atını yularından yakalayarak çektim.

Sordular:

- Ne kadar kuvvetiniz var? dediler.

- 3 ordu dedim. Tamamen muhasara altındasınız. Ya teslim olacaksınız, ya sizi gurup ateşine vereceğiz.

- Hangi kıtaya kumanda ediyorsun? dediler.

- Alay kumandanıyım dedim.

Rütbemi sordular?

- Başçavuş... dediğim zaman hepsi hayret içinde kalmışlardı.

Hayretlerini gidermek için devam ettim:

- Bizde onbaşıdan fırka kumandanı bile var, dedim.

Onlara torbalarımızdan peksimet çıkartarak verdik. Onlar da bize, bol bol sigara ikram ettiler. Ceplerimizi doldurduk. Biz onları böylece esir aldıktan epey sonra Kaymakam Hüseyin Hüsnü Bey'le tabur kumandanımız Fuat Bey geldiler.

Hüseyin Hüsnü Bey, esir zabitlerin içerisinden birisini, eliyle işaret ederek bana sordu:

- Bu zabitin kim olduğunu biliyor musun?

- Ne bileyim, dedim. Elin düşmanı... Babamın oğlu değil ya!..

Fuat Bey'in gözleri fal taşı gibi açılmıştı:

- Trikopis, Trikopis, diye haykırdı. Yunan Başkumandanı...

B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor... B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor...

Trikopis'i Uşak'a kadar getirdik. Orada bana bir İstiklal Madalyası yazdılar. Trikopis'in esvaplarını da bana hediye ettiler. Geçen seneye kadar bu esvapları giyerdim. Şimdi bunlar azıcık eskidi. Soğuğa pek gelmiyor. Evde saklıyorum.

Vatan Gazetesi Nisan 1953 Afyon Eki'nde elde ettiği bu büyük başarıyı anlatan Ahmet Çavuş, Balkanlardan Çanakkale'ye, Çanakkale'den Kurtuluş Savaşı'na, tam 18 yıl vatan için mücadele etti. Yunan Başkomutanı Trikopis'i esir aldığı için "Mükafat ister misin?" sorusuna "Vatan kurtulsun yeter." cevabını vermişti.

Muhabir: SALİH KILINÇ