https://www.yesilsivasligazetesi.com/ olarak bugün 8 mart Dünya kadınlar Günü'ne özel, sizler için zorluklarla baş etmiş bir kadını tanıtmak istedik.
Halter ile atletizm branşlarında Türkiye şampiyonlukları kazanan görme engelli sporcu Gamze Çakal, bu kez futbol dalında dünya şampiyonasına katılmaya hazırlanıyor.
32 yaşındaki Gamze Çakal, doğuştan görme engelli olarak hayatını sürdürürken, engelleri aşarak çeşitli spor branşlarında büyük başarılara imza attı. Çakal, 18-26 Mayıs 2025 tarihlerinde Japonya’da düzenlenecek olan Görme Engelli Kadın Futbol Dünya Şampiyonası’na katılacak ve Türkiye’yi temsil edecek. Çakal, halter ve atletizm gibi branşlarda da Türkiye derecelerine sahip. Özellikle 2024 Türkiye Halter Şampiyonası ve bir önceki yıl uzun atlama atletizm şampiyonluğu gibi başarılarıyla dikkat çeken Gamze, futbola ise 3 yıl önce başlamış ve kısa süre içinde büyük başarılar elde ederek milli takıma seçildi. Geçen yıl Türkiye üçüncüsü olan takımda yer alarak uluslararası alanda da adını duyurdu.
Çakal, yaşamını ve bu zamana kadar yaşadığı zorlukları YSG muhabirine anlattı.
Çakal, görme engelli bir birey olarak hayatta karşılaştığı en büyük zorlukların zihniyetlerden kaynaklandığını belirterek. "Biz, engelli bireyler olarak zihniyetlerle savaşıyoruz. Başarı ve başarısızlık önünde engel olan en büyük şey, insanların dar görüşlülüğüdür. Engelli bir birey her zaman hayata 1-0 geriden başlar. Bu bir gerçektir. Çünkü herhangi bir uzvunu kullanamayacak durumda olan bir insan onun eksiğini tamamlamak adına başka bir yerden fedakarlık etmesi gerekir. Biz 2 gözünü birden kullanabilen insanlara göre hayatta her şey için 2 kere mücadele etmek durumundayız. Yaşadığım çok zorluklarım oldu. Her şeyden önce insanların bakış açıları, dar görüşlü olmaları, engellisin sen kenarda otur, bir şey yapamazsın deyip kenara itme çabaları. Her şeyden önce biz beyinlerle ve zihinlerle savaşmak durumundayız görme engelliler olarak. Yaşanılan zorluk temelde aynı. Çocukluğumdan beri hep mücadele etmeye çalıştım, kendim bir şeyleri yapmaya çalıştım. Ailemin de desteğiyle. Ailem beni hiçbir zaman ötelemedi, utanmadı benden. Bana üzüldülerse bile bana bunu hiç belli etmediler. Sen yapabilirsin dediler. Hayat bir şekilde sizi kendine hazırlıyor. Siz hayata hazır oluyorsunuz. Bir şekilde mücadelenizi devam ettiriyorsunuz"
Gamze'nin önüne çıkan zorluklar
Kocaeli Üniversitesi Devlet konservatuarını dereceyle kazandığını söyleyen Çakal, “Okula alınmadım görme engelli olduğum için. Dava açtım, süreç çok uzun sürdü başaramadım. Sözde bir kişinin puanı yanlış girilmiş o düzeltilince ben geriye düşmüşüm. Tek bir kişinin puanı yüzünden 9,10 kişi geriye düştüm. Okul 15 kişi alacaktı ben 4.ydüm. Bu bir hezimetti benim için. Üniversite zor olacak ama çalışmam da lazım. Çeşitli işlerde çalıştım. Office Boy’luk yaptım. Görmüyorum ben bunu yapamam demedim. Her türlü işte çalıştım. Sokak müzisyenliği yaptım 3 yıl. Büyük bir orkestrayla İstanbul Kadıköy’de 3 yıl boyunca hem okudum hem çalıştım. Sonra eşimle tanıştık. O da spor yapıyor. Görme engelli bir öğretmen. Evlendik, çocuğumuz oldu. Müziğe hobi olarak devam ediyorum. Spor vazgeçilmezim. Çocuğumu büyütürken bir yandan KPSS’ye çalıştım. Ardından Turhan Akçay Bilim ve Sanat Merkezi’ne memur olarak atandım. 2020 yılından beri burada aktif olarak görev yapıyorum.
Uşak’ta engelliler için hayat ne kadar zor?
Eşimin ailesi Uşaklı biz de 2028’de geldik. 7 yıldır burada yaşıyoruz. Eşim de benim gibi görme engelli ve çok aktiftir. İzmir’de yaşadı bir dönem. Biz bu şehre gelince buradaki görme engelli insanlar için mücadele ettik. Görme engelliler için spor kulübü açtık. Kapatmak zorunda kaldık desteklenmediğimiz için. Küçük şehirde her şey daha kolay olur, herkes birbirini tanır diye düşünüyordum ama böyle olmadı. Ne beklediğimizi bulabildik ne insanlardan gerekli desteği alabildik. Hiçbir şekilde desteklenmedik. Bizim derdimiz 7,8 yaşındaki görme engelli bir çocuğu spor yaptırarak hayatına dokunmak istiyoruz. 3 yıldır Türkiye görme engelliler kadın golbol takımı olimpiyat şampiyonu oluyor. Yerel yönetimdeki bazı insanlar bizim derdimizi anlamadı. Bu yüzden kulübü kapatmak zorunda kaldık. Bireysel olarak devam ediyorum. Milli Eğitim Müdürümüz Halil Yücel, çalıştığım kurum olan Turhan Akçay Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Erdal, o kadar çok destekliyorlar ki beni. Antrenman saatlerim, kamplara gideceğim zamanlarda çok fazla desteklerini görüyorum. Yerel yönetimler özellikle belediyeden bir destek göremedik. Başta güzel karşılayıp, telefonlarıma bile çıkmadılar daha sonra. Bizim istediğimiz sadece Uşak’a bir şeyler katmaktı. Uşak’ta görme engelli bir takımın Türkiye Şampiyonu olduğu duyulsun. 2,3 tane görme engelli çocuğu sokağa kazandıralım, baston kullandıralım. Engelli bireylerle bir araya gelerek kentte yaşadığımız sorunları paylaşalım istedik. Engelli merkezleri boş boş oturuyor. Hadi ben görme engelli olarak düşe kalka bir şekilde yolumu buluyorum, bazen de bulamıyorum da. Bedensel engelli bir insan Uşak’ta tek başına bir yerden bir yere gidebilir mi? Otobüslerde kızak sistemi yok, yollarda rampa yok. Bu zihniyet bizi insanlara bağımlı yapıyor. Bu zihniyet bizi engelli yapıyor. Bu değişmediği sürece maalesef bir adım bile ileri gidemeyecek bu şehir. Sarı çizgiler düzeltsin istedik. Üniversitede uçuruma çıkıyor. Çizginin sonu nereye gidiyorsa ben oraya giderim. Uşak’ta sadece iki adet trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon var. Onun dışında başka bir yerde şimdi karşıya geçebilirsiniz diye sesli sinyalizasyon yok. Bakın bunlar maliyetli şeyler değil” dedi.
Gamze'nin hayalinde ise 2028 Los Angeles Olimpiyatları'na katılmak ve orada Türk bayrağını dalgalandırarak İstiklal Marşı’nı söylemek var. "Bir kadın isterse her şeyi başarır" diyen Gamze Çakal engelleri aşarak başarıya ulaşan bir sporcu ve kadın olarak, hemcinslerine bunu başaran bir örnek olmak istediğini belirtiyor.