Konuşmasına, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını” kutlayarak başlayan Güneş, “47 yılından beri devam eden ve son üç haftadır gittikçe şiddetlenen İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı soykırım, yayılmacı ve işgalci politikası devam etmekte olup çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden binlerce insan katledilmektedir. ABD ve Avrupa ülkeleri -maalesef- İsrail çocukları daha fazla öldürsün diye gözlemcilik yapmaktadırlar. İsrail'in bu illegal, yayılımcı ve insanlık dışı soykırım faaliyetlerini nefretle kınadığımı ifade etmek istiyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı derhâl toplanmalı, somut adımları hayata geçirmelidir. Bu sorunu Filistinlilerin sorunu olarak veya Arapların sorunu olarak görmek gaflete düşmek demektir. Bu sorun Orta Doğu'nun sorunudur, bu sorun tüm Müslümanların sorunudur, bu sorun tüm insanlığın sorunudur” dedi.

“Hedefimiz; dünyanın en büyük 5 ekonomisi içerisinde yer almak”

On İkinci Kalkınma Planı'nın ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 1963 yılından beri her beş yılda, beş yıllık planlarla ülkemizi yarınlara hazırlamaktayız. On İkinci Kalkınma Planı'nı hazırlarken 2053 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almak, satın alma gücü paritesine göre ilk 5 ekonomi içinde yer almak, imalat sanayisinin millî gelirdeki payını yüzde 30'a çıkarmak, küresel ticaretin yüzde 2'sine sahip olmak, yüksek teknolojik ürünlerin imalat sanayisi içindeki payını yüzde 17'ye çıkarmak, işsizlik oranını yüzde 5'e indirmek, dünyanın en başarılı 100 üniversitesi içinde 5 üniversiteyle temsil edilmek, dünyanın en değerli 100 markası içinde 5 önemli markayla yer almak, AR-GE'ye ayrılan payın gayrisafi millî hasılaya oranını yüzde 4'lere çıkarmak gibi hedeflerimizi ortaya koymaktayız” şeklinde konuştu.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

“Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek için var gücümüzle çalışmak zorundayız”

Güneş TBMM Genel Kurulunda AK parti grubu adına 12. Kalkınma Planı hakkında değerlendirmelerine şu ifadelerle devam etti:

“Muhalefet partileri bize diyorlar ki: "Niye otuz yıllık plan yapıyorsunuz? Bu süre uzun." Milletimizin bu topraklardaki bin yıllık geçmişini ve imparatorluklar kurmuş bir tarihe sahip olan bir millet olduğunu düşündüğümüzde değil otuz yıllık planlar, elli yıllık, yüz yıllık planlar bile bizim için azdır diye düşünüyorum. Bazılarının hedefleri sadece seçimden seçime olabilir ama biz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek için var gücümüzle çalışmak zorundayız.

2023 hedeflerini Gezi Hendek 15 Temmuz olayları deprem ve Covid  yüzünden tutturamadık

Bazı konuşmacılar 2011 yılında açıkladığımız 2023 yılına ait hedeflerimizin bazılarını tutturamadığımızdan bahsediyorlar. Unutmamak lazım ki Gezi olayları, hendek olayları, 15 Temmuz hain darbe girişimi, yaşadığımız çok büyük deprem gibi ulusal olaylar, dünyayı iki yıl esir eden Covid olayları ve ülke savaşlarına bağlı olarak küresel ticaretteki daralmalar en büyük etkenlerdendir. 2019-2023 arası dönemdeki On Birinci Kalkınma Planı'na baktığımız zaman neyi hedeflemişiz ve gerçekleşme ne olacak niye baktığımızda, gayrisafi millî hasılada 1 trilyon 80 milyar dolar hedeflemişiz, 2023 yılı sonunda gerçekleşmesi beklenen tahminî miktar 1 trilyon 66 milyar dolar, oldukça yakın. Demişiz ki kişi başına millî gelir 12.480 dolar olacak, 12.415 dolar olması tahmin edilmekte. İhracatımızı 226.6 milyar dolar yapacağız demişiz ve şimdiden 255 milyar dolarlara ulaşmışız. İşsizlik hedefimize yüzde 9,9 demişiz ve olması beklenen yüzde 10,1 civarlarında. Turizm gelirlerimize 65 milyar dolar demişiz ve bütün bu savaşlara, olumsuzluklara rağmen 55,6 milyar dolar olması beklenmektedir. AR-GE'ye ayrılan payın gayrisafi millî hasılaya oranını yüzde 1,8 olarak hedeflemişiz ve gerçekleşmesi beklenen yüzde 1,4'tür ve dolayısıyla da hedeflerimizin çoğunu aşağı yukarı tutturmuşuz bu kadar olumsuzluklara rağmen.

Her yıl ortalama yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz

On İkinci Kalkınma Planı'na bakacak olursak neyi hedefliyoruz burada biz arkadaşlar? Her yıl ortalama yüzde 5 büyümeyi. Bu neyi getirecek? Plan döneminde 5 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini, iş bulmasını sağlayacak. Ve dolayısıyla da işsizlik oranlarını dönem sonunda yüzde 7,5'lere düşürmeyi, millî geliri 1 trilyon 67 milyar dolardan 1 trilyon 589 milyar dolara çıkarmayı, fert başına millî geliri 12.415 dolardan 17.554 dolara çıkarmayı, satın alma gücü paritesine göre fert başına düşen millî geliri 41 bin 354 dolardan 58 bin 555 dolara çıkarmayı, dönem sonunda yıllık ihracatımızı 375.4 milyara çıkarmayı, merkezî yönetim bütçe açığının gayrisafi millî hasılaya oranını yüzde 2'nin altına çekmeyi, tasarruflarımızı yüzde 30'dan 32'lere çıkarmayı, savunma sanayimizdeki ihracatımızı 6 milyar dolardan 11 milyar dolara çıkarmayı, savunma sanayisindeki yerlilik ve millîliği -bizim için çok önemli olan- yüzde 20'lerden yüzde 80'lere getirdik, bunları yüzde 85'lere çıkarmayı, plan dönemi sonunda gelen turist sayısını 82,3 milyona ve turizmden elde edilen gelir miktarını da 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Dünyadaki en gelişmiş 500 üniversite içinde 10 tane üniversitemiz olsun istiyoruz. Yine, doğu Akdeniz'de büyük ölçekli bir ana liman ve tersane kurmayı, dar ve orta gelirli vatandaşlarımız için -şimdiye kadar yaptığımız gibi- 375 bin sosyal konut yapmayı, 750 bin hektar alanı sulamaya açarak, sulanabilir alan miktarımızı 7 milyon 85 bin hektara ulaştırarak sulanabilir alandaki sulama yüzdemizi yüzde 92,4'lere çıkarmayı, AR-GE harcamalarının millî gelire oranını yüzde 2'lerin üzerine çıkarmayı, dönem sonunda enflasyonu yüzde 4,7'lere indirmeyi -önemli bir nokta da- imalat sanayisi içindeki orta ve yüksek teknoloji oranını artırmayı ve imalat sanayisinin ihracattaki payını yüzde 7,2'den yüzde 9'lara çıkarmayı, enerjideki kurulu gücümüzü 106.800 megavattan 136 bin megavata, rüzgâr kurulu gücümüzü 11.700 megavattan 18 bin megavata, güneş enerjisindeki kurulu gücümüzü 11.300 megavattan 30 bin megavata, güneş ve rüzgârdaki kurulu gücümüzü 20 bin megavattan 50 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla da enerji üretimi içindeki yenilenebilir enerji payımızı yüzde 40'lardan yüzde 50'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Doğal gazdan üretilen elektrik payımızı -bizim için cari açıktaki en büyük sebeplerden biri- yüzde 23'ten yüzde 15'e düşürmeyi planlıyoruz.

‘Aile Diş Hekimliği’ uygulamasını hayata geçirmek istiyoruz

Hızlı tren hattından 2.250 kilometre yol yapmışız, bunu 5.343 kilometreye çıkarmayı, duble yol uzunluğumuzu 29.378 kilometreden 31.250 kilometreye çıkarmayı, yerli petrol üretimini de günlük 75 bin varilden 210 bin varile çıkarmayı; yeni hastaneler yaparak nitelikli yatak oranımızı artırmayı, aile diş hekimliği uygulamasını hayata geçirmeyi, ilaç ve tıbbi cihazda da yerlilik ve millîlik oranını artırmak için gerekli çalışmaları yapacağız. Bunu neyle, nasıl yapacaksınız derseniz? Bu hedeflere ulaşmak için önce nitelikli insan diyoruz ve bilgili, donanımlı, becerikli, ahlaklı ve millî değerlerini bilen gençler yetiştireceğiz. "Güçlü aile" diyeceğiz, "güçlü toplum" diyeceğiz, "istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi" diyeceğiz, "yeşil ve dijital dönüşümde rekabetçi üretim" diyeceğiz, "afetlere karşı dirençli yaşam alanları ve sürdürülebilir çevre" diyeceğiz; adaleti esas alan demokratik bir yönetişim ana eksenlerinden hareket edeceğiz.

"Öncelikli sektörlerimiz nedir?" derseniz kimya olacak, elektronik olacak, elektrikli teçhizat olacak, ilaç ve tıbbi cihaz olacak, makine olacak, otomotiv olacak, raylı sistem olacak.

On İkinci Kalkınma Planı'mızın hazırlanmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza ve ekiplerine çok teşekkür ederim.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK