AK parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş ile CHP Uşak Belediye Başkanı özkan yalım arasındaki kavga şimdi de TBMM’ye taşındı. Güneş, Yalım’ı zam yapmak ve cami yapımını engellemekle suçladı.

İşte bu ilginç tartışmanın TBMM’ tutanaklarına yansıyan bölümleri:

“35 yıl aradan sonra seçilen CHP’li başkanın ilk icraatı zam oldu”

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şahsım adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizi izleyen vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

31 Mart seçimlerinde Uşak halkımız otuz beş yıl aradan sonra Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı adayını tercih etti, vatandaşlarımızın tercihine saygı duyuyoruz. Yeni seçilen Belediye Başkanına da görevinde başarılar diliyorum.

Vatandaşlarımız "Otuz beş yıl aradan sonra CHP'li Belediye Başkanı ne yapacak?" diye düşünürken yeni seçilen Belediye Başkanının ilk icraatı zam yapmak oldu. Vatandaşlarımızın rahatlıkla gidip geldiği ve çay içebildiği, yemek yiyebildiği belediye tesislerinde hizmetlere müthiş bir zam yaptı.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Arkadaş, sizin yaptığınız zamları oraya uygulattı yani zammı yapan AK PARTİ.

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - Yine, aynı şekilde, Uşak Belediyesine ait olan termal tesislerin giriş ücretlerine ve tesislerinde kalış ücretlerine de okkalı bir zam yaparak vatandaşlarımızı termal tesislere giremez hâle getirdi.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Elektriğe yüzde 38 zam geldi, ne yapacaktı?

Çocuk kente girişi de ücretli yaptı”

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - Sadece bunlarla mı kaldı derseniz, hayır. Bir önceki Belediye Başkanımız Mehmet Çakın döneminde, Uşak'ımızın merkezinde 120 bin metrekare alana oturan, içinde oyun alanları, "zipline" alanları, robotik kodlama, dijital oyun salonları, yürüyüş alanları, seyir terasları, kafeterya, kafeler, lokantalar olan çok güzel bir Çocuk Kent Projesi hayata geçirildi. Çocuk Kent'e girişler ve buradaki pek çok aktiviteler ücretsizdi, vatandaşlarımız buraya çok yoğun ilgi gösteriyor, çocuklarını ve misafirlerini buraya getiriyordu, herkes çok memnun ve mutlu idi ta ki 31 Mart seçimlerinde CHP'li Belediye Başkanı seçilene kadar.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - İsmail Bey, akaryakıta ne kadar zam geldi? Akaryakıta, nakliye ücretlerine, hepsine geldi.

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - CHP'nin Belediye Başkanının kazanmasıyla birlikte CHP'nin "halka rağmen halk için politikası" devreye girdi ve Çocuk Kent'e giriş 25 TL olmak üzere ücretli hâle getirildi, çocuklar ve vatandaşlar buraya giremez hâle geldi.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Elektriğe yüzde 38 zam geldi.

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - Başkan şunu diyecektir...

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Belediye zam yapmadı, zammı yapan iktidar!

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - "Uşak Belediyesinin borcu çok, onun için zam yapmak zorunda kaldım." diyecektir ama bu doğru değil.

Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - İktidarın yaptığını belediyeye yükleme!

“Sorun borçta değil zihniyette”

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - Bakın, 2019 seçimleri sonrası Uşak Belediyesinin borcu 650 milyon, Uşak Belediyesinin bütçesi 350 milyon TL; borç bütçenin yaklaşık iki katıdır. Bugün, Uşak Belediyesinin borcu nedir diye baktığımızda Uşak Belediye Başkanının ifadesine göre 1,2 milyar. Peki, Uşak Belediyesinin 2024 yılı bütçesi ne? Tam 3,5 milyar yani borç bütçenin üçte 1'i biri civarı demektir. Uşak Belediyesinin borcu bütçesine göre kıyaslandığında altıda 1 oranında düşmüştür, demek ki sorun borçlulukla alakalı değil, zihniyetle alakalıymış.

Uşak ilimizin, özellikle, aşırı yağmurlardan şehir merkezini su basması, trafik sorunları, otopark sorunları, içme suyu sorunu gibi sorunları olduğunu biliyorduk ama Uşak'ımızın yeni seçilen Belediye Başkanı Uşak'ın bizim bilmediğimiz ve düşünemediğimiz önemli bir sorununu dillendirdi. Peki, nedir Uşak'ın bu sorunu? Yeni seçilen CHP'li belediye meclis üyelerinin Avrupa'yı görmemiş olmaları. Hemen belediye meclisi toplanır, yol ve harcırah giderleri belediye bütçesinden karşılanmak üzere karar çıkartılır ve Avrupa seyahati gerçekleştirilir; Başkana göre Uşak ilimizin en önemli problemi çözülmüş olur! Son dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisi "Ben değiştim." diyor, "Dine ve dindarlara karşı eskisi gibi bakmıyorum." diyor; biz de bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Pratik hayatta bu böyle mi diye bakıyoruz ama hayal kırıklığına uğruyoruz.

“Derdi millete cami yapılmasına engel olmak”

Bakın, Uşak'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından bir millet bahçesi yapılmakta. Uşak ilimizde büyük bir cuma camisi olmadığı için bu millet bahçesinin kenarına millet camisi planlanıyor. Önceki Belediye Başkanı döneminde yer tahsisi yapılıyor, cami projesi çiziliyor, Uşak Belediyesinden inşaat ruhsatı kesiliyor. Yeni gelen CHP'li Belediye Başkanı ne yapıyor? Buraya millet camisinin yapılmasını engellemek için, eğer buna gücü yetmezse camiyi mescide çevirmek için bu bölgede plan değişikliği yapılması için konuyu imar komisyonuna gönderiyor ve imar komisyonu inşaat taban alanını 300 metrekareyle, yüksekliği 6,5 metreyle sınırlandırıyor. Bir taraftan da algı operasyonu yapmak adına "Buraya Uşak lisesini yapalım." diyor. Oysa, Uşak lisesinin şehir merkezinde yeri ayrıldı ve yapımı da Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. Ayrıca, Uşak Belediyesinin okul yapma gibi bir sorumluluğu da yoktur. Bunların derdi nedir? Millet camisinin yapılmasına engel olmak. Bunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Haklarımızı hukuki yoldan da arayacağız.

“Selçuklu yıldızından niye rahatsız oldunuz?

Değerli milletvekilleri, Uşak ilimizde AK PARTİ' li Belediye Başkanı Nurullah Cahan döneminde 2018 yılında Uşak-Sivaslı, Uşak-Ankara yol ayrımına 1 tane alt geçit yapıldı, üzerine 1 kavşak yapıldı; bu kavşağın orta kısmına da her köşesinde merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve Rabb'ine şükretmek olan ecdadımız Selçuklunun sekiz köşeli yıldızı buraya yerleştirdi. Şimdi, siz, yeni gelen başkandan ne beklersiniz?

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Zammı zumu yapan sizsiziniz, sonra da kalkıp zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkıyorsunuz ya!

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayın lütfen.

“Uşak’ta 250’den fazla işçiyi çıkarttı”

İSMAİL GÜNEŞ (Devamla) - Onun da bir alt geçit yapmasını, üzerine kavşak yapmasını, bu kavşağın orta kısmına da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini buraya yerleştirilmesini beklersiniz değil mi? CHP'li Başkana yakışan da budur ama Başkan böyle yapmıyor, işin kolayına kaçıyor ve daha önce, Nurullah Cahan döneminde yapılmış olan ve oraya yerleştirilmiş olan Selçuklu yıldızını oradan kaldırıyor. Şimdi soruyorum: CHP'li Belediye Başkanı bu Selçuklu yıldızından niye rahatsızdır? O Selçuklu, Osmanlı bizim ecdadımız, sizin değil mi? Neden tarihî ve kültürel değerlerimize sahip çıkmıyorsunuz?

Değerli milletvekilleri, 2019 yerel seçimlerinde CHP'nin söz verip de sözünü tutmadığı gibi, 2024 yerel seçimlerinde de Uşak Belediye Başkanı adayı Özkan Yalım da çıktığı bir özel kanalda hiç kimseyi işten çıkarmayacağına dair söz verdi fakat sözünü tutmadı ama Uşak Belediyesinde yaklaşık 250'den fazla kişiyi işten çıkardı. "Bunların suçu, günahı nedir?" dediğiniz zaman, bunların suçu ve günahı sadece Özkan Yalım'a destek vermemek.

Muhabir: Salih Kılınç