Orhan Dengiz Anadolu Lisesi emekli Müdürü Halim Uçar, yaptığı araştırmada ortaya çıkardığı bir belgeyle Türkiye’de ilk kadın spor kulüp başkanın Uşak’tan Samime Güreş olduğunu kanıtladı.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

Halim Hoca, günümüzden 95 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti sınırları içesinde spor kulübü başkanlığı yapan ilk kadının Uşaklı Samime Güreş olduğunu elde ettiği bir belgeye dayanarak ileri sürdü.

Uçar; “İlkler Şehri Uşak İlimizin Bir İlk Oluş Özelliğini Daha Tespit Ettim; Ülkemizde Spor Kulübünde İlk Kadın Başkan 1934 Yılında Uşak Şeker Spor Kulübü Başkanı Bayan Samime Güres'tir

İlkler şehri diye anılan Uşak ilimiz 8 özelliğiyle ilkler şehridir. 9. ilkler özelliği ülkemizde kurulu spor kulübüne kongrede başkan seçilen ilk kadın ilimizde 1934 yılında kurulan şeker spor kulübünün başkanlığına seçilen Bayan Samime Güres'tir” dedi.

Samime (2)

Seçimle Gelen İlk Kadın Kulüp Başkanı Samime Güreş Oldu

Uçar, “Ben bu bilgiyi 1930'lu yıllarda ulusal yayın yapan son posta gazetesinin Uşak muhabiri Şükrü Kaya'nın 24.12.1934 tarihinde yayımlanmak üzere gazeteye gönderdiği ve altında imzası olan "Uşak'ta İctimai Hayat İlk Kadın Klüp Reisi ve Azaları" haber yazısından öğrendim. Bu belge Moda Müzayede isimli müzayede şirketinde satışa sunuldu, belgeye pey verdiğim halde satın alamadım, belge ektedir. (Şükrü Kaya'nın 1930'lu yıllara ait pek çok haber belgesini müzayedelerden satın aldım). Şükrü Kaya'nın yazısı incelendiğinde 1934 yılında kadınlara ülkemizde seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından Uşak'ımızda bir kadının seçimle spor kulübü başkanlığına seçilmesi, başka bir kadının parti (Cumhuriyet Halk Fırkası-Partisi) mahalle sorumlusu yapılması, daha önce bir kadının da Uşak'ta başka bir spor kulübünde (Ergenekon spor kulübü) üye seçilmesine dikkat çekiyor ve bu durumu kutluyor. Bu konuyla ve kulüp başkanı bayan Samime Güres'le ilgili Yaşar Kayacık'ın "1922'den Günümüze Uşak'ta Futbol" isimli kaynak kitabından ve son posta gazetesinin arşivinden araştırma yaptım çok detay bulamadım. Ama konu araştırılsa detaylı bilgilere mutlaka ulaşılacaktır. Bu konu ülkemizde kadınlara hakların verilmesi, Uşak'ımız ve spor dünyamızla ilgili önemli bir konudur. Yazıda Şeker spor kulübünün sadece futbolla ilgilenmediği, bu kulüpte futbolla birlikte voleybol, tenis ve binicilik branşlarında da çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir.

Samime (1)

Ülkemizde süper lig'te ilk kadın spor kulübü başkanı olarak 2019 yılında Kayserispor kulübü başkanlığına seçilen Berna Gözbaşı'dır.  Berna Gözbaşı Hanımın başkanlığından 85 yıl önce Samime Güres Hanım Uşak'ta spor kulübü başkanı olmuştur. İlgililerin ilgisine sunuyorum” diyerek açıklamasına son verdi.

Samime (3)

Muhabir: SALİH KILINÇ