Hazır yaz mevsimi gelmişken popüler meyvelerden biri de incirdir. İncirin faydaları saymakla bitmez ama kararında tüketilmesi gereken bir meyvedir. Özellikle diyabeti olanların uzak durması gereken bir meyvedir incir.

Faydaları

·         Bağırsakları Çalıştırır

·         Antioksidan Deposu

·         Yüksek Lifi Sayesinde Meme Kanserine Karşı Etkili

·         Kan Basıncını Dengeler

İncir (2)-1

 

Kuru İncirin Faydaları

Sarıdan koyu mora kadar farklı renklerde olan yaş incir tatlı ihtiyacını gidermek için de iyi bir alternatif olabilir. Genellikle tercih edilen kuru hurmanın yanı sıra kuru incir ile de tatlı krizi giderilebilir. Yaş incir kuru incire göre daha çok çeşit vitamin ve mineral içerir. Ancak yaş incirin faydaları kadar kuru incirin de faydaları vardır. Diyet lifi açısından zengin olan kuru incir; potasyum, demir, kalsiyum, antioksidan ve kompleks karbonhidrat içerir. Yaş incire göre kuru incir kabızlığın tedavisinde daha etkili olabilir. Ancak meyveler kurutulduğunda şeker oranı arttığından kuru incirin şeker ve kalorisi daha yüksek. Bu sebeple daha da ölçülü tüketilmeli. 

İncir (1)-1

Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yaş İncirin Faydaları

Bağırsakları etkileyerek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre incir, içeriğindeki maddeler ile sindirim sistemindeki hareketi hızlandırırken, kabızlığın azalmasına ve birtakım sindirim rahatsızlıklarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ishale sebep olabildiğinden, fazla tüketimden kaçınılmalı.

  • Bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcıdır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Yüksek posa içeriğiyle meme kanserine karşı koruyucu bir özellik sağlar.
  • Kan basıncı ve kan yağlarını iyileştirerek tansiyonu dengeler. Böylelikle kalp hastalıkları riskini düşürmede etkili olabilir. Yine hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, incir yaprağı özünün total kolesterol, HDL (iyi kolesterol) ve trigliserid seviyelerinde iyileşmede etkili olduğu gözlenmiştir.
  • Beyin sağlığını korumaya destek olur.

Özellikle egzama gibi rahatsızlıkları olan ya da alerjik cilde sahip kişilerde cilt sağlığı üzerinde de faydalı etkileri olduğu belirlenmiştir. İncir özü de içeren bir meyve özü karışımıyla yapılmış laboratuvar deneyiyle, karışımın cilt üzerinde antioksidan etkiler gösterdiği ve kolajen yıkımını azalttığı ve kırışıklık görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir.

İncir (3)

( Özellikle diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir meyvedir.) Tüketirken de lütfen uzman hekiminize danışın.

Kaynak: Bülten