Silahlı ve keşif amaçlı farklı İHA modelleriyle bölgesel güç olma yolunda ilerleyen ülke, sahip olduğu kamikaze İHA'lar ile dikkat çekiyor. İran'ın İHA filosu, keşif amaçlı ve silahlı olmak üzere farklı görevlere yönelik çeşitli modellerden oluşuyor.

İran'ın İHA serüveni, 1980'li yıllarda yaşanan İran-Irak Savaşı'na kadar uzanıyor. Bu dönemde, savaşın seyri gereği keşif ve gözetleme ihtiyacının artmasıyla birlikte İran, ilk olarak Ebabil adlı basit yapılı bir İHA modelini üretiyor. Daha sonraki yıllarda ise teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sayesinde daha gelişmiş ve uzun menzilli İHA'lar üretmeye başlıyor.

İran'ın İHA filosunda önemli bir yere sahip modellerden bazıları şunlardır:

Ababil 2: İran'ın en bilinen İHA'larından biridir. Keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılan Ababil 2, 4 saate kadar havada kalabilme süresine sahiptir.

Uşak’ın ilçelerinde küçük sarsıntılar Uşak’ın ilçelerinde küçük sarsıntılar

Yasir: Orta irtifa ve uzun menzil sınıfında yer alan Yasir İHA'sı, sınır güvenliği ve keşif amaçlı olarak tercih edilmektedir. Yasir, 8 saate kadar havada kalabilmekte ve 450 kilometre menzile sahiptir.

Muhacir 10: İran'ın en gelişmiş SİHA'larından biri olan Muhacir 10, 7 bin metre irtifada 24 saat boyunca görev yapabilir ve yüksek irtifa bombardımanı ve keşif görevleri için kullanılır.

Şahid 136: İran'ın kamikaze İHA'larından biridir. Düşman hedeflerine hızla dalarak patlama gerçekleştiren Şahid 136, düşük maliyetli ve tek kullanımlık bir modeldir.

Karrar: Orta menzilli SİHA sınıfında yer alır ve hava savunma birimlerine de entegre edilmeye başlanmıştır. Seyir füzesi ve bomba taşıma kapasitesine sahiptir.

İran'ın İHA'ları, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin yanı sıra hava saldırıları ve asimetrik harp teknikleri için de kullanılabilmektedir. Bu İHA'lar, geleneksel savaş uçaklarına göre daha düşük maliyetli olmaları ve düşman hava savunma sistemlerini aşarak hedeflere ulaşma kabiliyetleriyle dikkat çekmektedirler.

Kaynak: Haber Merkezi