Obalı, açıklamaya başlamadan önce katılımcılarla birlikte ANDIMIZ'ı okuyarak başladı ve Türk milletinin değerlerini vurguladı. 2023-24 eğitim öğretim yılının başladığını belirten Obalı, Türkiye'deki eğitim sistemi ve sorunlarına dikkat çekti. Obalı, geçtiğimiz yıl 15 milyon 839 bin 140 öğrencinin resmi okullarda eğitim gördüğünü, resmi okullarda okuyan öğrencilerin 8 milyon 147 bin 339'unun erkek, 7 milyon 691 bin 801'inin kız öğrencilerden oluştuğunu ifade etti. Ayrıca, özel okul sayısının 14 bin 124 olduğuna ve eğitim alanındaki değişikliklerin devam ettiğine dikkat çekti.Türk eğitim sistemindeki temel sorunlardan birinin fırsat eşitsizliği olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimde nitelikli bir sistem oluşturmanın önemine değinen Obalı, öğrencilerin milli ve manevi değerlerle yetiştirilmesinin gerekliliğine işaret etti.

Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu Rektör Savaş dünya literatürüne giren 7 rektörden birisi oldu

Eğitim alanındaki sorunların çözümü için öğretmenlik mesleğinin uzmanlık gerektiren bir meslek olduğuna vurgu yapan Obalı, pedagojik formasyon ve lisans eğitiminin olmayan kişilerin eğitim vermeye kalkıştığını belirtti ve bu duruma karşı çıkılması gerektiğini ifade etti. Obalı, Türkiye'de devlete ait okul sayısının 56 bin 200 olduğunu ve özel okulların sayısının 14 bin 124 olduğunu açıkladı. Özel okulların denetlenmesi gerektiğini ve bu okulların Türk eğitim sistemiyle uyumlu olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, devletin okullarda ve öğrenci yurtlarında ücretsiz yemek hizmetini sübvanse etmesi gerektiğini belirten Obalı, okul ve derslik sayısının yetersizliği, sınıf mevcudiyetlerinin kalabalık olması gibi sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi. Obalı, son olarak Türkiye'deki öğrencilerin eğitimine katkı sağlamak için çaba gösterdiklerini ve eğitimde kalite standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Muhabir: Seher ZEYBEK