Kan grupları üzerine yapılan araştırmalarda, birçok özelliğin belirlenmesinde baskın rol oynadığını gösteriyor. Son inceleme ise kan grupları ile zeka arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. Gündelik hayatta kan grubu ehliyet ya da sağlık işlemleri için daha sık kullanılıyor. Düzenli bir kan bağışçısı değilseniz ve ciddi bir sağlık sorunu yaşamadıysanız, kan gruplarıyla olan ilişiğiniz daha azdır.
Geçmiş yıllarda Japonya'da yapılan araştırmalarda kan gruplarına göre farklı karakteristik özellikler belirlenirken, hazırlanan son araştırma raporunda kanın Rh değerine göre zeka seviyesinde değişiklikler olabileceği belirtildi. Mevcut olan 8 kan grubu, 4 pozitif ve 4 negatif gruba ayrılıyor.
Bugüne kadar kan üzerine yürütülen çalışmalarda genellikle kan grubu merkeze alınırken, son araştırmada Rh değerleri üzerinden katılımcılar ayrıştırıldı. Kırmızı kan hücrelerinde Rh0(D) isimli antijeninin varlığına göre kan pozitif ya da negatif olarak belirlenir. Kırmızı kan hücreleri bu antijeni içeren kişiler Rh+ yani pozitif, olmayanlar ise Rh- yani negatif olarak sınıflandırılır. Dünya üzerinde yaşayan insanların büyük bölümü 'pozitif' kan gruplarına sahip. Türkiye'de ve dünyada en yaygın olan kan grubu A rh+ olurken, incelemeler pratik ve kavramsal zeka seviyelerinin negatif kan gruplarında belirgin şekilde daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ancak yapılan araştırmanın 2 bin 650 kişi ile sınırlı olması ve farklı araştırmalar ile desteklenmiyor oluşu, bu sonucu oldukça şüpheli hale getiriyor.