Gelin bu yolculuğu yeniden hatırlayalım ve gelecek kuşaklara bir kez daha aktaralım ki; yeni nesiller de tarihimize, doğamıza ve tarihi değerlerimize sahip çıksın.

Tolga Ekinli şöyle anlatıyor:

Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Karun hazinelerinin en önemli parçası sayılan Kanatlı Denizatı Broşu, kaçırılış öyküsü ilginç,

Hazine, MÖ 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Krezüs (Karun) dönemine ait olan Uşak'ın 25 km batısındaki Güre kasabasındaki Tümülüslerden 1960'larda çıkarılır ve ABD'ye kaçırılır. Eserlerin tamamı Newyork Metropolitan Müzesinde sergilenir.

1987 yılında Kültür Bakanlığımız tarafından dava açılır.

ABD Müze yetkilileri çalıntı eserleri satın aldıkları için cezalandırılacaklarını bildiklerinden dava kazanılır.

Dava, 1993'te ülkemiz lehine sonuçlanır ve broş iade edilir.

Ancak bu paha biçilmez broş Uşak Arkeoloji Müzesinden 2006 yılında tekrar çalınır. (Olay, bir ihbarla ortaya çıkar; meğer 1 sene kadar önce broş taklidi ile değiştirilerek çalınmıştır. Onca güvenlik önlemi, kamera vb. işe yaramamıştır. Hırsız içerde olursa kilit fayda etmez diye güzel bir atasözümüz vardır!)

Bu tekrar çalınma olayında Mahkeme Müze Müdürüne ve 7 diğer kişilere 10 ay ile 12 yıl arasında değişen cezalar verir.

Uzun çalışmalar sonucunda Eser 2012'de Almanya'da ortaya çıkar ve Interpol aracılığı ile Türkiye'ye iade edilmesi için çalışma başlatılır.

Çalışmalar tekrar olumlu sonuç verir ve eser Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne teslim edilir.

Evet, Kısaca, şu anda broş Türkiye'de, Uşak Müzesinde sergileniyor.  (yeniden çalınana kadar!)

Adsız Tasarım (65)-1

KANATLI DENİZATI BROŞU

M.Ö. 560-546 yılları arasında hüküm sürmüş Lidya Kralı Krezüs (Kroisos), bizde bilinen adıyla Karun, antik çağların en zengin kralı olarak tarihe geçmiştir. Aradan yüzyıllar geçtikten sonra bile Karun’un zenginlik hikâyeleri dilden dile dolaşmıştır. Bu hikâyeler sonucunda, Karun’un Hazineleri, Anadolu’yu mesken tutan tarihi eser kaçakçılarının hedefi haline gelmiştir. 1965 yılında Uşak İli Güre Köyünde bulunan Tümülüslerden Karun Hazineleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu vesileyle, evrensel bir tabir halini almış “Karun Kadar Zengin” söyleminin çıktığı toprakların Uşak ili sınırları içerisinde olduğu söylenebilir.

Dünyayı iki kez dolaşan ve sonunda ait olduğu topraklara geri dönen Karun hazinelerinin en değerli parçası “Kanatlı Denizatı Broşu” bugün Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.  Kanatlı Denizatı Broşu som altından yapılmıştır. Gövdesinin ön kısmı at, arka kısmı balık şeklinde olan broş, kanatlı mitolojik bir yaratığı tasvir etmektedir. Hem karada hem suda hem de havada canlılık gösterebilen bir formda tasarlanan Kanatlı Denizatı, Karun Hazinelerinin en nadide parçasıdır.

Kanatlı Denizatı Broşu, İlimizin ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtım faaliyetlerinde kullanılan arkeolojik eserlerden biridir. Birleştirici olma özelliğinden dolayı İlimizin önemli etkinliklerinde de broş, ön planda olmaktadır. Örneğin, Uşak Valiliğinin kurumsal logosunda Kanatlı Denizatı Broşu bulunmaktadır.  Bunun yanında 2014 yılından beri Uşak’ın ilk ve tek film festivali olan Uluslararası Uşak Film Festivalinde Kanatlı Denizatı Broşu ödülleri verilmektedir.  (Uşak Kütür veTurizm Müdürlüğü)

Uşak Belediyesi hemşerilerini uyardı Uşak Belediyesi hemşerilerini uyardı

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK